Glazbena škola u Varaždinu: U srijedu koncert Tonke Javorović i Davida Vukovića Foto: Glazbena škola Varaždin

Glazbena škola u Varaždinu: U srijedu koncert Tonke Javorović i Davida Vukovića

Varaždinske vijesti | 31.1.2023. u 15:43h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 1. veljače Glazbena škola u Varaždinu ugostit će Tonku Javorović i Davida Vukovića.

Davidu Vukoviću, bivšem učeniku, a sada nastavniku klavira varaždinske Glazbene škole, pridružit će se Tonka Javorović na violončelu. Na programu će se naći djela L. Van Beethovena, S. Prokofjeva i B. Papandopula.

Kao solistica Tonka Javorović je nastupila uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Cantus Ansambl, Webern Kammerphilharmonie i uz Orkestar hrvatske glazbene mladeži. Dobitnica je mnogih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja. Od 2019. je vođa sekcije violončela na EUYO. 2021. godine je član No Borders orkestra.

Glazbena_skola_Varazdin_Tonka_Javorovic.jpg

2022. je prošla audiciju za mjesto stalnog člana Zagrebačkih Solista te je trenutačno na probnom roku u trajanju od 12 mjeseci. 2020. godine organizirala je donatorski koncert za prikupljanje sredstava za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda zvan EUYO za Hrvatski glazbeni zavod u sklopu festivala European Music Gallery Festival 2020. 2019. mentorica je Orkestru za Myanmar na projektu u Rangoonu, Myanmar te 2021. sudjeluje na projektu EUYOa u suradnji sa Stauffer Centrom za Gudače u Kremoni, Italiji gdje je mentorirala Gudačkom kvintetu EUYOa, imala priliku slušati seminare kod renomiranih muzičara kao Daniel Hope, Julian Rachlin, Sarah McElravy i Andrea Obiso te je dobila priliku učiti od renomiranog čelista Stevena Isserlisa i s njim svirati na u komornom sastavu završnom koncertu projekta.

David Vuković diplomirao je 2021. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija s najvećom pohvalom (summa cum laude), a usavršavao se na majstorskim tečajevima s pijanistima kao što su: Srđan Čaldarović, Naum Grubert, Ksenia Kogan, Grigory Gruzman, Eugen Indjic, Nina Patarčec, Milana Chernyavska, Oliver Kern, Vyacheslav Gryaznov i drugi.

Glazbena_skola_Varazdin_David_Vukovic.jpg

Dobitnik je niza nagrada: prve nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a u disciplini glasovirska dua i klavir solo. Zajedno s Tonkom Javorović i Evom Šulić, David je član Tria Eusebius osnovanog 2017. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva, s kojima je ostvario zapažene rezultate.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 18.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Glazbena_skola_Varazdin_Tonka_Javorovic_i_David_Vukovic.jpg