Glazbena poslastica Jelene Štefanić i Simona Dešpalja u HNK-u Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

Glazbena poslastica Jelene Štefanić i Simona Dešpalja u HNK-u

Julijana Marčec | 19.10.2023. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon brojnih pozornica i uspješnih nastupa diljem svijeta hrvatska sopranistica Jelena Štefanić nastupit će u četvrtak, 26. listopada, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta.

Varaždinska publika moći će uživati u atraktivnom programu "Hrvatski dragulji" koji će ova vrsna sopranistica izvesti uz klavirsku pratnju maestra Simona Dešpalja. Sopranistica, rođena u Varaždinskim Toplicama, ovaj je projekt osmislila u vrijeme pandemije koronavirusa, kako bi promovirala hrvatske skladbe i skladatelje u online svijetu, pa su koncert snimili u palači Sermage i prikazali ga na nekoliko platformi, među kojima je najpoznatija američka SparrowLive.

- Veselimo se ovom koncertu, malo smo izmijenili program, uvrstili neke nove arije, ali je nit vodilja ostala ista - izvesti arije i hrvatske skladatelje koji se rijetko izvode na pozornicama - rekla je Jelena Štefanić dodavši kako su i za ovaj koncert zajedno odabrali skladbe, pa će varaždinska publika moći uživati u ariji Virgilije iz Šulekove opere Koriolan, koju je maestro odabrao u spomen na svog oca Pavla Dešpalja, koji je bio Šulekov student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Na programu koncerta naći će se i djela Blagoja Berse, arije iz opera „Oganj“ i „Postolar od Delfta“, a publika će moći čuti i operetne arije Franza von Suppea, jednog od vodećih skladatelja bečke operete u drugoj polovici 19. stoljeća, kao i nezaobilaznu Tijardovićevu Malu Floramye.

- Bit će tu još nekih hrvatskih pjesama, no neka to bude iznenađenje za publiku koja će doći u kazalište i uživati s nama u ovim hrvatskim glazbenim draguljima - rekla je ova ugledna hrvatska sopranistica dodavši kako ju posebno veseli što će ovaj program otpjevati uživo pred domaćom publikom.

U Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a publika će moći čuti i kompozicije Ivana pl. Zajca, Krste Odaka, Josipa Hatzea, Alana Kljaića i drugih hrvatskih skladatelja.

Ova glazbena večer, na kojoj će vrsni glazbenici promovirati hrvatsku glazbenu baštinu, održat će se u sklopu projekta koji je podržala Varaždinska županija, a zahvaljujući dobroj suradnji s varaždinskim kazalištem. Koncert će početi u 19 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.