Gimnazijalac Matija Pongračić osvojio 1. nagradu na natjecanju Zum - Znanstvenik u meni Foto: Prva gimnazija Varaždin

Gimnazijalac Matija Pongračić osvojio 1. nagradu na natjecanju Zum - Znanstvenik u meni

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.1.2019. u 21:06h | Objavljeno u Društvo

Učenik Prve gimnazije Varaždin, Matija Pongračić, osvojio je 1. nagradu na natjecanju Zum - Znanstvenik u meni. Radi se o natjecanju u komunikaciji znanosti namijenjeno učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

U prvoj fazi natjecanja učenici su se prijavljivali na natjecanje video snimkom prezentacije odabrane teme. Prijavljeno je 18 prezentacija, a stručni žiri i publika odabrali su osam najboljih, među kojima su odabrane uz Matijinu prezentaciju i prezentacije učenica Mirte Vučetić i Flore Lalić, također iz Prve gimnazije Varaždin.

Inače, Matija Pongračić (2.f) pod mentorstvom profesorice Slavice Kelemen, natjecao se s temom iz područja umjetnosti i znanosti. Radom „ Je li moj instrument dobro ugođen“ povezuje glazbu, fiziku i matematiku. Ova interesantna tema bila je izazov stoljećima i umjetnicima i znanstvenicima, pa i Matiji.

Mirta Vučetić(3.d) i Flora Lalić (3.f), pod mentorstvom profesorice Martine Vidović, odabrale su temu iz područja biologije i medicine - ˝Dajte šansu antioksidansu˝. Pokusom su dokazale zastupljenost antioksidansa u kurkumi, đumbiru i zelenom čaju te objasnile kako antioksidansi u začinima i čaju mogu doprinijeti zdravlju ljudskog organizma.

Sve prijavljene video uratke možete pogledati na službenoj mrežnoj stranici natjecanja.

Odabrani finalisti pozvani su na završnicu natjecanja, koja se održala 4. siječnja u hotelu Panorama, gdje su svoje prezentacije izveli uživo – pred žirijem, publikom i ostalim natjecateljima.

- Oba izlaganja su kvalitetom teme i izlagačkih vještina zaslužila veliki pljesak i podršku publike. Naši učenici izvrsno su izložili odabrane teme te dokazali da se znanstvenici zaista nalaze u njima. Baš smo ponosni na sve njih, a posebno na Matiju. Matija je svojom radom osvojio prvu nagradu na natjecanju, nagrađen je prijenosnim računalom Lenovo i evotv start paketom. Matiji i njegovoj mentorici prof. Kelemen čestitamo na postignutom uspjehu - poručuju iz Prve gimnazije Varaždin.