Geotehnički fakultet: Više od 50 međunarodnih stručnjaka na radionici o kontroli onečišćenja okoliša Foto: VV arhiva

Geotehnički fakultet: Više od 50 međunarodnih stručnjaka na radionici o kontroli onečišćenja okoliša

Varaždinske vijesti | 12.2.2019. u 13:02h | Objavljeno u Društvo

Ovaj tjedan od utorka do četvrtka, 12. do 14. veljače, na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održava se radionica pod nazivom "Environmental sensing: air and water pollution control" u sklopu COST projekta PortASAP - European network for the promotion of portable, affordable and simple analytical platforms.

Više od 50 međunarodnih stručnjaka će sudjelovati u izradi i demonstraciji jednostavnih open-source-hardware (OSH) uređaja za kontrolu onečišćenja u okolišu, pridonoseći time jednostavnijem praćenju kvalitete zraka i vode. Neki od uređaja uključuju sklapanje tehnologije bazirane na arduino sustavu te tehnologije kao što su 3D printanje, kemijski senzori, fotokataliza i slično. Nakon što su izrađeni, sami uređaji za kontrolu onečišćenja će biti validirani kako u laboratorijskim uvjetima, tako i u prirodi.

U svrhu što bolje interpretacije rezultata radionica će biti u četvrtak organizirana na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na lokaciji originalnog očuvanog rimskog foruma i jedinstvenog rimskog bazena sa izvorom sumporne ljekovite termalne vode. Sudionici radionice u Varaždinskim Toplicama napravit će tom prilikom nekoliko mjerenja kvalitete zraka i termalne vode na spomenutom arheološkom nalazištu. Tamo će ih pozdraviti gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. Terensku podršku za održavanje radionice na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama dat će djelatnici Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i v.d. ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović.

Radionica se održava u sklopu Europske organizacije za istraživanje i inovacijske mreže COST (European Cooperation in Science and Technology), a više informacija i program se mogu naći na www.gfv.hr. Ulaz na radionicu je slobodan za zainteresirane građane.