GDCK Ivanec tijekom 2015. godine prikupio 2.512 doza krvi Foto: GDCK Ivanec

GDCK Ivanec tijekom 2015. godine prikupio 2.512 doza krvi

I.D./Varaždinske vijesti | 20.1.2016. u 16:02h | Objavljeno u Društvo

Tijekom prošle godine Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec organiziralo je 24 akcije dobrovoljnog darivanja krvi na kojima su prikupljeno ukupno 2.512 doza krvi.

Najveći broj doza prikupljen je u Transfuzijskoj službi (1.288 doza krvi), zatim prema mjestu stanovanja (957 doza krvi), a prema mjestu rada 267 doza krvi. Sve akcije organiziralo je GDCK Ivanec, a provela Transfuzijska služba iz Varaždina. Akcijama darivanja pristupilo je 2.596 darivatelja, a iz raznih zdravstvenih razloga odbijeno je njih 84. Prvi puta krv je darivalo 128 darivatelja krvi, 72 muškarca i 56 žena.

- S obzirom na broj aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec u posljednjih pet godina, a to je 1.814 darivatelja koji redovno i kontinuirano daruju krv, GDCK Ivanec u mogućnosti je ostvariti svoje planove za potrebnim dozama krvi, stoga i u ovoj godini planiramo organizirati 24 akcije te na organiziranim akcijama prikupiti oko 1.200 doza krvi. Gotovo jednak broj doza tijekom godine planira se prikupiti od darivatelja GDCK Ivanec u Transfuzijskoj službi - napomenula je Jasminka Ruhek, ravnateljica GDCK Ivanec.

Dodaje da je, osim organizacije i provođenja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, među ostalim zadaćama Crvenog križa i okupljanje darivatelja, dodjeljivanje potvrda i priznanja, ali i animiranje za dobrovoljno darivanje krvi, što GDCK Ivanec čini provođenjem radionica na temu darivanja krvi.

- S time smo započeli i u ovom polugodištu i to radionicom održanom u OŠ Lepoglava u osmim razredima. Na radionici je bilo riječi o tome tko može darovati krv, način darivanja krvi, kako se organizira akcija darivanja krvi, koje su povlastice za darivatelje krvi, što su glavni motivi za darivanje, ali i glavne prepreke za darivanje krvi - pojasnila je Ruhek.

Ujedno je u ime GDCK-a Ivanec zahvalila svim darivateljima koji su pomogli u spašavanju ljudskih života te svim aktivistima, volonterima, voditeljima aktiva, koji pomažu pri organiziranju akcija.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci