Galerija HDLU: Svoje radove predstavljaju Ljiljana Belavić Kliček, Valentina Meštrić i Hrvoje Svaty

Varaždinske vijesti | 17.2.2021. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

Nakon dulje stanke zbog epidemije COVID-19  Galerija HDLU ponovo otvara svoja vrata. Na prvoj ovogodišnjoj izložbi koja se otvara danas svoje radove predstavit će novoprimljeni članovi u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin. To su Ljiljana Belavić Kliček, Valentina Meštrić  i Hrvoje Svaty.

Svečanog  otvorenja izložbe neće biti zbog opreza i epidemioloških mjera. Izložba se može pogledati do 2. ožujka u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Ljiljana Belavić Kliček rođena je u Varaždinu 1983. godine, gdje završava osnovnu školu. 1997. upisuje se u Školu za tekstil i dizajn, smjer dizajner odjeće i tekstila. 2007. diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Animirani film i novi mediji. Napravila je ilustracije za školski zbornik pjesama i za nekoliko bojanki. Živi u Varaždinskim Toplicama gdje radi kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi.

Valentina Meštrić je rođena u Varaždinu 1994. god. Od svoje pete godine pokazuje afinitete za umjetnost. Godine 2019. je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti kao najbolji student generacije. Dobitnica je rektorove nagrade za znanstveno-istraživački rad proveden na slici Samsonovo vjenčanje iz 19. st. Na četvrtoj godini studija, sudjeluje u restauraciji Michelangelovih zidnih slika na Ischiji, na fragmentima zidnih slika s Pompeja itd... Njezini radovi su bili izlagani na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u Galeriji Širi, u Centru za kulturu zdravlja, u Napulju i u Toruńu. Trenutno stvara umjetnost i umijeće stalentiranom prijateljicom i trenericom mačevanja Maiom Rathwell te zajedno otvaraju umjetničku udrugu Valliartù pod čijim se pseudonimom predstavljaju.

Hrvoje Svaty rođen je 1995. godine u Varaždinu. Završio je Drugu osnovnu školu i srednju Strukovnu školu u Varaždinu gdje je upisao smjer Likovna umjetnost - modul grafički dizajn. Srednju školu završio je školske godine 2014. s odličnim uspjehom, zvanja Grafički dizajner te također je izabran za najboljeg učenika svoje generacije.

Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisao je 2014.godine smjer Likovna pedagogija. Kroz prve tri godine studiranja obuhvatio je sve module kao što su: slikarstvo, kiparstvo i grafiku. Na petom semestru odlučio je odabrati modul Grafika jer je htio proširiti znanje u tradicionalnoj grafici. Tijekom studiranja na trećoj godini uz poticaj profesorice Maje Franković dobio je Rektorovo priznanje za uspješno promoviranje riječkog Sveučilišta. U sklopu Erasmus projekta 2018./2019. četiri mjeseca boravio je u Španjolskoj, u Oviedu, u školi primijenjene umjetnosti gdje je usavršavao i učio nove tehnike tradicionalne grafike. Na kraju projekta bila je organizirana skupna izložba grafičkih radova na kojoj su izloženi i njegovi radovi.

U njegovom petogodišnjem obrazovanju višestruko je nagrađivan. Tri godine za redom osvojio je prvu nagradu za najbolji studenski rad na likovnoj kolonije pod nazivom "Pul Kaštela" i dvije godine za najbolji rad "Ex Tempore". Na Međunarodnom susretu likovnih umjetnika u Čabru osvojio je prvu nagradu za najbolji rad te je rad otkupljen za Ured gradonačelnika. U Rijeci 2019.godine diplomirao je i stekao zvanje magistra likovne pedagogije. Također radio je u Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka u Zagreba kao zamjena učitelja likovne kulture.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci