FUTUR EGZAKTNI Varaždin dobio novu udrugu umirovljenika - krenuli su ambiciozno Foto: Krešimir Đurić

FUTUR EGZAKTNI Varaždin dobio novu udrugu umirovljenika - krenuli su ambiciozno

| 26.4.2023. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

"Futur egzaktni" naziv je nove varaždinske udruge umirovljenika. Njihov moto je: Mi smo totalno drukčiji od drugih!

- Ime je došlo spontano. Naime, mi umirovljenici ne pristajemo da smo prošlost, mi smo budućnost, i to stvarna budućnost, jer ostvarujemo je sada. Želja ove udruge je umirovljenici ne žive u prošlosti, nego da ljepše, kvalitetnije, bolje, potpunije i zadovoljnije urede svoj život. Upravo zato smo i osnovali ovu udrugu, jer mi "mladi" umirovljenici, nedavno umirovljeni, nismo našli dovoljno sadržaja organiziranog na jednom mjestu kako bismo se bavili aktivnostima kojima se nismo stigli baviti kada smo radili. Željeli smo to, ali nismo stigli. Sada konačno imamo vremena i zato smo ponudili mnogo sadržaja kako bi nam to vrijeme bilo bogatije, kvalitetnije i sadržajnije - istaknuo je na predstavljanju udruge njen predsjednik Branimir Mihalinec.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_1.jpg

Krenuli su ambiciozno. Već su osnovali nekoliko sekcija koje će voditi poznati Varaždinci. Književnu sekciju vodi Željko Funda, Povijest i kulturu Miroslav Klemm, foto-sekciju Krešimir Geci, a sportska sekcija zasad uključuje disk-golf (Disc golf klub Lagoda), nordijsko hodanje (Klub nordijskog hodanja Varaždin) i kuglanje (Stjepan Jagić).

Volontirati umirovljenici mogu u Udruzi Spas i pomagati kod životinja (prošetati psa), izlete i putovanja organizirat će Sanjana Toroman Gregorić, a plesne programe ponudit će Plesni klub "D&B". Priprema se i pokretanje glazbene, kazališne, likovne i planinarske sekcije.

- U dogovoru sa zainteresiranima napravit ćemo program, u početku bi to bili razgovori o pročitanim knjigama, a zatim eventualno i literarni pokušaji članova udruge, sudjelovanje na natječajima i slično - rekao je o radu književne sekcije poznati varaždinski književnik i pjesnik Željko Funda, a otkrio je i čime se bave umirovljenici.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_3.jpg

- Kako tko, ovisno o penziji i o zdravlju. Ako je mala penzija, onda baš i nije lijepo, ako je loše zdravlje, isto tako nije lijepo. Oni koji imaju i jedno i drugo, imaju dobar izbor - rekao je Funda, istaknuvši kako udruge i razne aktivnosti ne mogu podići kvalitetu života umirovljenika generalno, već samo pojedinačno.

- Sve ovisi o dobroj volji pojedinca - poručio je.

Udruga "Futur egzaktni" nudi i psihološku potporu za koju je zadužen Nebojša Buđanovac.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_2.jpg

- Odazvao sam se pozivu jer smatram da je ideja fantastična i da je potrebno ljudima olakšati taj prijelaz iz radnog života u mirovinu i da pronađu neki novi smisao. Dogovorili smo nekoliko osnovnih tema edukacija, primjerice za osobe koje su pred umirovljenjem i rani umirovljenici, kako bi i dalje bili aktivni i pronalazili nove sadržaje u životu, jer život je puno više od rada - istaknuo je Buđanovac.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_8.jpg

Završetak radnog vijeka velika je promjena.

- To zna biti velik problem i cilj ove udruge je amortizirati usamljenost, promjenu i osjećaj da niste više u aktivnim tokovima zbivanja, kako bi ljudima pomogli da uvide da im jedan prekrasan dio života tek slijedi. Ima jako puno elemenata koji utječu na ljude nakon što završe radni vijek koji mogu psihološki i čak zdravstveno utjecati na njih ako se ne pripreme na tu promjenu. Mi ćemo raditi u tom smjeru da im maksimalno olakšamo i da ih maksimalno aktiviramo, naravno, do one mjere do koje oni to žele - napomenuo je Buđanovac.

Dodao je kako naše društvo po pitanju otuđenosti umirovljenika ipak nije toliko loše.

- Još uvijek smo povezaniji sa starijim generacijama nego što je to slučaj na Zapadu. To je prekrasna osobina koju ne smijemo nikad izgubiti - poručio je.

Udruga je osnovana krajem prošle godine, a sjedište joj je u prostorijama varaždinskog 1. mjesnog odbora (Alojzija Stepinca 1).

- Za sada imamo 20 članova koji su spremni raditi za udrugu. Udruga ima svoju web-stranicu (ufe-vz.hr), može nas se pronaći i na Facebooku (Udruga Futur Egzaktni), a svaki ponedjeljak od 9 do 11 zainteresirani mogu doći u naše sjedište. Ja ću biti tamo i jamčim da ću skuhati finu kavu - nasmijao se predsjednik udruge Mihalinec.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_7.jpg

Članovi udruge moći se okupljati i u prostorijama ostalih varaždinskih mjesnih odbora, a detaljan raspored dostupan je na internetskoj stranici udruge.

- Obogaćivanje života umirovljenika osnovni je dio našeg rada. Mi smo udruga, a ne politička stranka i nećemo se previše miješati u politiku. Ipak, nastojat ćemo kroz društveni angažman utjecati na politiku Grada Varaždina, naračito u tome da pomogne umirovljenicima i starijim osobama za kvalitetniji život. Jedna od prvih ideja je pokušaj smanjivanja arhitektonskih barijera u stambenim zgradama. Grad je riješio barijere da možete ući u javne ustanove i to je odlično, ali je problem kad starija osoba ne može izaći iz svoje zgrade da bi otišla u tu javnu ustanovu. Stoga ćemo tražiti donatore i sponzore da pokrenemo te aktivnosti i ako jednom umirovljeniku pomognemo u tome, mislim da je naša misija već uspjela - napomenuo je Mihalinec za kraj.

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_4.jpg

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_5.jpg

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_6.jpg

udruga_umirovljenika_futur_egzaktni_varazdin_26042023_9.jpg