FOTO Župan Stričak dobitnicima Porina: "Varaždinska županija ponosi se vama" Foto: Varaždinska županija

FOTO Župan Stričak dobitnicima Porina: "Varaždinska županija ponosi se vama"

Varaždinske vijesti | 26.3.2024. u 11:52h | Objavljeno u Društvo

Povodom velikog uspjeha koji su ostvarili članovi Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, osvojivši najugledniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe, antologijske Bachove "Muke po Mateju, BWV 244" župan Anđelko Stričak priredio je njima u čast prijem u Županijskoj palači u Varaždinu.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_1.jpg

Uz župana Stričaka, prijemu su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr.sc. Davor Matačić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, dr.sc. Zdenka Weber, muzikologinja i diplomatkinja, prof. Rosana Cepanec, voditeljica Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, prof. Mihajla Kovačević, predsjednica Zbora "Chorus angelicus", predsjednik Udruge "Aulos" Vladimir Gotal te prof. Dada Ruža iz Glazbene škole u Varaždinu kao i prvakinja Opere HNK u Zagrebu Ivana Lazar.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_2.jpg

Podsjetimo, riječ je o nosaču zvuka predstavljenom prošle godine, na posljednji dan održavanja 53. Varaždinskih baroknih večeri. Izdan je u nakladi Vladimira Gotala iz udruge Aulos, a sadrži snimku koncertne izvedbe povodom 25. obljetnice Varaždinske biskupije održane 28. rujna 2022. godine u varaždinskoj katedrali.

>> Chorus angelicus osvojio Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe

Uz Mješoviti pjevački zbor "Chorus angelicus" nastupili su orkestar Capella Savaria (čiji je umjetnički voditelj Zsolt Kalló), Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu te solisti Ivana Lazar (sopran), Tia Pikija (sopran), Sonja Runje (alt), Hugo Hymas (kontratenor), Franko Klisović (kontratenor), Emanuel Tomljenović (tenor), Grga Peroš (bariton) i Krešimir Stražanac (bas). Dirigent je bio maestro Anđelko Igrec.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_3.jpg

Čestitavši svima na uspjehu, župan Stričak je naglasio kako je nagrada Porin kao najprestižnija nagrada iz područja glazbenog stvaralaštva, veliko priznanje samom zboru, a isto tako i Glazbenoj školi.

- Ovo je izuzetno veliko priznanje vodstvu Škole, profesorima, mentorima i, naravno, samim učenicama i učenicima. Ta nagrada je došla baš u pravo vrijeme, povodom Dana darovitih učenika, jer i glazba je jedan dar. Upravo zahvaljujući našoj Glazbenoj školi i svima koje sam nabrojio, oni mogu taj svoj dar razvijati u našoj školi. Još jednom čestitke i hvala svima – rekao je župan Anđelko Stričak.

Zahvalivši na srdačnom prijemu, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr.sc. Davor Matačić je istaknuo kako učenici i profesori redovito osvajaju nagrade na najprestižnijim glazbenim natjecanjima.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_6.jpg

- Zahvaljujem svima, prije svega, naravno, zboru "Chorus angelicus" i njihovom umjetničkom ravnatelju Anđelku Igrecu što je pozvao Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu da se pridruži i pridonese projektu izvedbe "Muke po Mateju” Johanna Sebastiana Bacha na Varaždinskim baroknim večerima. Sva sreća da je i taj koncert na Varaždinskim baroknim večerima bio snimljen i da je gospodin Vladimir Gotal Dodek uspio iz tog koncerta izvući snimku koja je nagrađena najprestižnijom diskografskom nagradom u Republici Hrvatskoj – kazao je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_10.jpg

Rosana Cepanec, voditeljica Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, istaknula je da je ova nagrada velika stvar za svako dijete, odnosno kako je za svakog mladog umjetnika dobivena nagrada ujedno i jako velika prilika.

- Svima koji su sudjelovali u ovoj izvedbi smo jako zahvalni te čestitamo i maestru Igrecu i svim solistima, zboru "Chorus angelicus", te gospodinu Gotalu koji je sve to snimio. Ovo je jedno veliko priznanje za naš rad, ali i veliko priznanje za rad varaždinske glazbene škole, prvenstveno za rad dječjih zborova koji su zaista prepoznatljivi u našoj županiji - rekla je Cepanec.

Mihajla Kovačević, predsjednica zbora "Chorus angelicus" se zahvalila svima koji su sudjelovali na ovom velikom projektu, na čelu s maestrom Anđelkom Igrecom.

- Nama je ova nagrada došla baš u pravo vrijeme. Mi ove godine slavimo 25. obljetnicu postojanja zbora. Nadam se da mi maestro Igrec neće zamjeriti, nama je ovo zajedno s njime drugi Porin, s obzirom na to da je upravo maestro Igrec osvojio Porina 2010. godine. Zahvaljujem svim članovima zbora "Chorus angelicus" i njihovom angažmanu jer zapravo stajati uz bok profesionalaca i dobiti takvu nagradu izuzetna nam je čast i kao što sam rekla nagrada – zaključila je Kovačević.

Prijem_Porin_Varazdinska_zupanija_26032024_12.jpg

Ponos i zadovoljstvo što je sudjelovao u ovome projektu izrazio je i Vladimir Gotal.

- Trebalo je iz zbora izvući sve ono najbolje i to je velika stvar, to ne može svatko i zato je ova izvedba Muke po Mateju tako dobra. Trebalo je sve to snimiti i mnogo puta preslušati, odnosno uložiti puno truda da bi se došlo do konačnog cilja – rekao je Gotal.

Obrativši se u ime svih učenica, Bela Ostroški je rekla kako su svi jako sretni što su imali prilike nastupiti i pokazati svoje glazbeno umijeće.

- Svi smo jako zahvalni što smo dobili priliku sudjelovati, što smo bili dio toga i što je krajnji rezultat jako dobar. Sigurna sam da su svi uživali, jer mi smo uložili veliki trud, ali mislim da nikome nije bio problem obzirom na krajnji ishod – rekla je Bela Ostroški.

Više fotografija pogledajte u nastavku: