FOTO: Zdravlje u bojama na IV. OŠ - učenike oduševili zdravi sokovi i grickalice Foto: Ivana Dreven

FOTO: Zdravlje u bojama na IV. OŠ - učenike oduševili zdravi sokovi i grickalice

| 7.3.2018. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Uzrokovani lošim prehrambenim navikama, pretilost i prekomjerna težina djece postaju sve veći problem te dovode do sve učestalije pojave kroničnih nezaraznih bolesti kao što su šećerna bolest tipa II, bolesti krvožilnog sustava te neke vrste tumora, i to u sve mlađoj populaciji.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je 42 milijuna djece u svijetu pretilo, a pretilost je sve veći problem i u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da su školska djeca u Hrvatskoj na 4. mjestu prema učestalosti pretilosti u Europi. Više od 20 posto školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 7 posto ih je pretilo. Ovi se postotci, k tome, iz godine u godinu povećavaju.

"Zdravlje u bojama"

- Provedene ankete pokazale da su da naša djeca ne jedu zdravo, zato i radimo na tome da prihvate zdrave prehrambene navike, a što duže provodimo ovakve aktivnosti, vidimo da djeca to sve više prihvaćaju. Ovakve radionice na njih imaju veliki utjecaj i dobro ih prihvaćaju, naročito djeca u predadolescenciji, od 6-12 godina starosti. Istraživanja su pokazala da je to ključno razdoblje za prihvaćanje pravilnih prehrambenih navika. Upravo zato smo se odlučili provoditi ovaj projekt za učenike od 1. do 4. razreda i starije vrtićke dobi - pojasnila je prof. Karmen Kokot iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin na radionici "Zdravlje u bojama" održanoj 6. ožujka u IV. osnovnoj školi Varaždin u sklopu projekta "Srcem i znanjem do zdravlja".

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-05.jpg

Cilj je smanjiti unos hrane koja sadrži veće količine bijelog brašna, šećera, soli i masti pa su učenici imali priliku doznati da su i njihove zdrave "zamjene" - hrana "u bojama", odnosno voće i povrće - vrlo ukusne.

Roditeljske pogreške

- Budući da je kod djece ove dobi najveći problem prekomjerno konzumiranje šećera, ovdje naglasak stavljamo na zamjenu za šećer, a to je voće. A najčešće pogreška roditelja je nagrađivanje djece slatkišima. Mi djeci želimo pokazati da jelo može biti slatko i ukusno i bez rafiniranog šećera - istaknula je Kokot, dodavši da djeca jako dobro reagiraju na radionice.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-09.jpg

- Kažu nam da se vratimo. Iznenade se što sok može biti tako sladak bez šećera. Naravno da sve ovisi o vrsti voća koje koristimo, a za zaslađivanje se može koristiti i suho voće te med - napomenula je.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-03.jpg

Učenice Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, buduće tehničarke nutricionizma, učenicima su pripremile zdrave, prirodne napitke od jabuka, limuna, mrkve, naranči i mandarina, pokazale su im kako pripremiti zdravije čokoladno mlijeko, a počastile su ih i zdravim grickalicama - ukusnim čipsom od jabuke s tamnom čokoladom koji su pripremili učenici - budući prehrambeni tehničari.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-11.jpg

Skriveni šećer

Prof. Kokot s učenicima je proučavala deklaracije na sokovima, voćnim jogurtima i drugim proizvodima kako bi otkrili koliko se šećera nalazi u njima. Ukazala im je i pod kojim se sve nazivima šećer skriva na deklaracijama, razgovarali su o tome kako šećer utječe na zdravlje ljudi, a dobili su i knjižicu s receptima kako bi i kod kuće, zajedno s roditeljima, sami pripremali zdrave obroke i napitke.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-12.jpg

Među učenicima na radionici bili su i Vanja, Janko i Elena, koji su se složili da ne bi smjeli jesti puno slatkiša, kao i da im zdrava hrana daje vitamine i više energije.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-13.jpg

Ravnateljica Jasmina Dvorski istaknula je da IV. OŠ već pet godina sudjeluje u projektu Shema školskog mlijeka, odnosno školskog voća i povrća.

"Čarobnjaci" u kuhinji

- Pazimo da su nutricionistički naši mliječni obroci prilagođeni dobnoj skupini, odnosno potrebama intelektualnog napora naši učenika. Inače, limitirani smo s troškovima prehrane od pet kuna po danu, tako da se može reći da su naši kuhari "čarobnjaci" jer za pet kuna dnevno naprave kvalitetan obrok - rekla je Dvorski i dodala da zdravoj prehrani pridaju osobitu pozornost.

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-04.jpg

- Budući da djeca imaju po pet-šest sati aktivnog boravka u školi, stalo nam je da ih kroz ovakve projekte senzibiliziramo te da ta znanja i sposobnosti ponesu i svojim kućama. Svrha je da djecu u što ranijoj dobi naučimo što je to zdrava prehrana. Kroz izvannastavne aktivnosti u razrednoj nastavi, ali i u predmetnoj nastavi, razvijamo dodatne sadržaje kroz projekte. Tako će nam i ovaj projekt dodatno oplemeniti nastavu, ali i pridonijeti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena - naglasila je ravnateljica.

Nagrađeni projekt "Srcem i znanjem do zdravlja"

Prof. Karmen Kokot autorica je i voditeljica projekta "Srcem i znanjem do zdravlja" za koji je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin dobila godišnju volontersku nagradu "Otisak srca" Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kao jedan od pet nagrađenih inovativnih modela volontiranja u srednjim školama.

Projekt uključuje učenike u volonterski rad na području nutricionizma, a temelji se na ranijim aktivnostima koje su učenici tehničari nutricionisti provodili u školi i lokalnoj zajednici. Usmjeren je na rješavanje problema u lokalnoj zajednici vezanih uz loše prehrambene navike koje dovode do razvoja kroničnih nezaraznih bolesti. U sklopu projekta, u školama u Varaždinskoj županiji provode se radionice "Zdravlje u bojama".

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-01.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-02.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-06.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-10.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-14.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-15.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama-16.jpg

4-OS-Varazdin-radionica-Zdravlje-u-bojama__8_.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci