FOTO Završene 16. Ljetne filmske radionice u VANIMI

Varaždinske vijesti | 11.7.2020. u 11:45h | Objavljeno u Društvo

I ovog ljeta u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA održane su, šesnaesti puta po redu, Ljetne filmske radionice koje su trajale od 1. do 10. srpnja. Više od tridesetero polaznica i polaznika besplatno je sudjelovalo u radu triju radionica i to igrani film za učenike viših razreda osnovne škole, te dvije radionice animiranog filma – jedna za edukatore, a jedna za djecu mlađe osnovnoškolske dobi.

Od 1. do 3. srpnja održana je radionica animiranog filma za edukatore, a namijenjena je onima koji kao učitelji ili odgojitelji žele naučenu vještinu prenijeti djeci, ali i onima koji jednostavno žele upoznati osnove animacije. U dvanaest sati radionice osam polaznica je sudjelovalo u programu koji se sastojao od teorijsko-metodičkog dijela i praktičnog rada.

Polaznice su u kombiniranoj tehnici izradile animirani film“S Radoičićem rado kroz animirani grad” motiviran radovima likovnog umjetnika Voje Radičića. Radionicu je osmislila osnivačica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, a realizirana je u suvoditeljstvu s Hrvojem Selecom. Organizator je VANIMA u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom uz sufinanciranje Agencije za elektroničke medije. Osim u Varaždinu, radionice za edukatore, će tijekom godine biti održane i u Zagrebu, te u Karlovcu.

Radionica igranog filma održana je od 2. do 5. srpnja, a sudjelovalo je dvanaest polaznika, učenika viših razreda osnovne škole. Voditelj radionice je bio Noa Nikolić iz udruge Kaooosss iz Zagreba. Polaznici su snimili film pod nazivom “Jedan po jedan”.

Radionicu animiranog filma za djecu vodili su voditelji VANIME, a polaznici su radili animiranu minijaturu na zajednički odabranu temu u tehnici animacije pijeska. Radionica je održana od 6. do 10. srpnja u jutarnjim satima i nastao je film pod nazivom “Pješčanik”. Radionice su sufinancirane od strane HAVC-a i Grada Varaždina.

Galerija slika