FOTO Zasađena stabla za ugodniji boravak djece u vrtiću Kućan

VV | 9.3.2022. u 16:06h | Objavljeno u Društvo

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu je s direktoricom gradske tvrtke Parkovi Jelenom Sekelj obišao radove na uređenju zelenih površina u dvorištu Dječjeg vrtića Varaždin – objekt Donji Kućan. U dvorištu vrtića posađeno je 20 stabala koja će djeci boravak u vrtiću učiniti ugodnijim.

3.jpg

- Kao što smo i najavili, radimo na poboljšavanju uvjeta za boravak djece u gradskim vrtićima za što je planirano više od milijun kuna. Novi dječji vrtić u Donjem Kućanu nije bio hortikulturno uređen te djeca preko ljeta nisu mogla puno boraviti vani. Naime, dosad ni u jednom dijelu dvorišta nije postojao hlad, prirodna sjena, koja je u ljetnim mjesecima prijeko potrebna da bi mališani mogli boraviti na terasi zaštićeni od jakog sunca. Stabla će sada dati i potrebnu sjenu za unutrašnjost te će zazeleniti i upotpuniti prostor za igru. Drveće i biljke prostor čine živim, ugodnim, a nama je cilj da se djeca upravo tako osjećaju u vrtiću, da s veseljem vrijeme provode u igri vani, na otvorenom, na svježem zraku, u zelenilu - rekao je zamjenik gradonačelnika Marković.

Direktorica Parkova Sekelj pojasnila je kako su ispred svake terase i uz gumeni otok iza njihaljke posadili četiri skupine od po pet stabala graba, Carpinus betulus, koja već sada imaju guste grane do poda.

5.jpg

- Svaka skupina je izmaknuta ispred terasa tako da napravi zastor, odnosno zasjenjenje na terasama. Stabla graba namjerno nismo sadili u pravilan drvored, već smo ih posadili kao prirodnu skupinu u nepravilnom razmaku u trokut. Kod sadnje smo ih oblikovno orezali, kako bi se djeca oko njih mogla igrat - objasnila je Sekelj.

Dodala je kako su djelatnici Parkova, za vrijeme pripreme za današnju sadnju, presadili i male voćke koje su zatekli na toj površini te najavila i uređenje travnjaka kad završe svi radovi na sadnji.

Galerija slika