FOTO Ispred Sveučilišta Sjever zajednička vježba spašavanja djelatnika Hitne i studenata sestrinstva

VV | 28.4.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kako reagirati i pružiti pomoć osobi bez svijesti koja je doživjela srčani udar danas su uživo prikazali studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever I djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, Odjel sestrinstva Sveučilišta Sjever u suradnji s Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije na prostoru ispred sveučilšta održao je zajedničku pokaznu vježbu "Napredne mjere održavanja života odraslih 2022“.

DSC_97191.jpg

- Ovakvo obilježavanje Nacionalnog dana hitne je izuzetno važno za naše sveučilište i studente studija sestrinstva jer studenti imaju uživo priliku vidjeti realne uvjete koje će simulirati djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije - rekla je doc. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstsvo na Sveučilištu Sjever.

Uz studente sestrinstva, vježbu uživo pratili su i učenici Srednje škole Maruševec s pravom javnosti te Medicinske škole Varaždin, kojima su prezentirane i vještine osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora. Ispred sveučilišta postavljene su i lutke za vježbu s AVD uređajima, na kojima su učenici i studenti, pod budnim okom djelatnika Hitne, mogli vježbati pružanje pomoći unesrećenoj osobi prema BLS protokolu uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

DSC_9801.jpg

Inače, suradnja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i Sveučilišta Sjever traje već šest godina.

- Moramo se pohvaliti, ovo je već četvrta ili peta vježba koju smo odradili u suradnji s Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije, no nije to jedini vid suradnje između naše dvije institucije. Naši nastavnici pružaju edukaciju, a djelatnici Hitne medicinske pomoći su izvrsni mentori naših studentima što predstavlja jednu sinergiju prakse, znanosti i sveučilišta - rekla je doc. dr. sc. Neuberg.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec rekao je kako su ovakvi događaji studentima jedinstvena prilika da vide realne uvjete koje sutra mogu očekivati na njihovom radnom mjestu, bez obzira hoće li raditi u Hitnoj medicinskoj pomoći ili nekoj drugoj grani medicine.

DSC_9739.jpg

- Tako nešto ne može se napraviti u laboratorijskim uvjetima, nego na terenu - rekao je Smoljanec.

U vježbi je sudjelovao i Fran Grahek, student druge godine sestrinstva na Sveučilištu Sjever.

DSC_9773.jpg

- Studiram i radim u hitnoj kirurškoj ambulatni OB Varaždin. Volim pomagati ljudima i ne smatram to obavezom, već pozivom. Riječ je o dosta napornom poslu, psihički i fizički, a najveća je sreća kad nekome pomognemo, kad vidimo da smo im pružili adekvatnu srb i pacijenti odlaze zadovoljni kući - rekao je Grahek.

Kako je bilo na vježbi zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.