×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/Festival letecih gitara 3
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Festival letecih gitara 3
Završio Festival letećih gitara tijekom kojeg Varaždin pohodili svjetski glazbenici Foto: Siniša Sović

Završio Festival letećih gitara tijekom kojeg Varaždin pohodili svjetski glazbenici

| 10.10.2016. u 14:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon otvaranja izložbi u četvrtak i dan kasnije gitarističkih nastupa Žarka Ignjatovića i Jerka Novaka te Damira Halilića Hala s programom Moć gitare, kojim je educirao publiku o žanru glazbe dok su se na platnu vrtjele videosnimke tematski povezane sa stilom glazbe koju izvodi; honky tonk muzici, ragtimeu i blues žanrovima, možemo reći da je takav multimedijski pristup prožimao cijeli Festival letećih gitara, pa i onaj koncertni dio, što se najizrazitije moglo doživjeti posljednji dan, u nedjelju, nakon nastupa BJ Colea i Emily Burridge, kad se predstavljao projekt Flight of Fame, a na videozidu su se uživo uključivali poznati glazbenici i glazbenice poput Nene Belana ili Ramba Amadeusa.

Fligh of Fame bio je i središnji događaj, a riječ je o gitarskoj kući slavnih, muzeju i akademiji, gdje će glazbenici moći predstaviti svoje uratke, CD-ove, gdje će se moći posuditi knjige o rocku ili vidjeti različite memorabilije, najavila je Elizabeta Dolenec, voditeljica projekta, nakon čega su svojim pričama i završnim koncertom oduševili Vedran Božić (koji je govorio o iskustvu sviranja s Jimmyjem Hendrixom) i Branimir Bogunović Pif s grupom Rock Masters.

Od koncerata za vikend valja izdvojiti i nastup world music dua Kelpie (Ian Melrose i Kerstin Blodig), rock blues grupe King King, svirke varaždinskih Mindmillsa i Jam Rituala.

Dodajmo i da je na početku spomenuti Damir Halilić Hal i autor programske koncepcije festivala pa Varaždin može biti sretan što mu je takav stručnjak pomagao, a po načinu na koji je komunicirao s publikom, čini se da je i on zadovoljan, osobito nakon što mu je Grad Rijeka okrenuo leđa, odnosno njegovom Hal's All Star Guitar festivalu.

Tijekom festivala održane su brojne interaktivne radionice na kojima su majstori gitara predavali svoje znanje zainteresiranim sudionicima (jazz gitare, klasične gitare, jazz bas, gipsy swing), ali i tribine poput one redatelja Igora Modrića o glazbenim videospotovima, prezentacija fotografija kao što je bila „Picture this“ rock fotografa Briana Branislava Rašića ili izložbe gitara varaždinskih graditelja gitara.

Na kraju se samo možemo složiti i vjerovati da će se obistiniti riječi Ozrena Kanceljaka, člana tima koji organizira festival, koji je na otvorenju izložbe "Riff, riječju i slikom" rekao da im je vizija da Varaždin postane svojevrsni gitaristički i glazbeni centar pozivajući se na genijalca Ivana Padovca, gitarističkog virtuoza iz Varaždina koji je djelovao u 19. stoljeću.

Festival je završio u nedjelju, a uz udrugu Muzički vremeplov, županijsku Turističku zajednicu, nositelji projekta su Varaždinska županija i Grad Varaždin uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

{gallery}Festival letecih gitara 3{/gallery}

Video sadržaj