FOTO: Veliki i mali Topličanci uz učenike Srednje škole “Arboretum Opeka" pravili antičke vijenčiće

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.5.2018. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

S ciljem obilježavanja „Europske godine kulturne baštine 2018.“ a u organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i Srednje škole “Arboretum Opeka” iz Marčana danas je održana prigodna radionica izrade antičkog vjenčića inspirirana arheološkim i antičkim nasljeđem arheološkog lokaliteta Aquae Iasae.

Naime, radi se o cvjećarsko muzejskoj radionici koja je pokrenuta s ciljem podizanja znanja i svijesti malih i velikih Topličanaca, ali i građana okolice o antičkoj i rimskoj baštini Varaždinskih Toplica koja ima iznimnu vrijednost ne samo za Hrvatsku već i za Europu.

Naglasak radionice je bio na autentičnom bilju, kojeg su koristili Rimljani u svoje vrijeme u sklopu topličkog antičkog naselja, i od njega su se napravili vjenčići koji će se inače koristiti na tradicionalnom 11. Aquafestu - rimskom festivalu u lipnju.

Ravnateljica topličkog Zavičajnog muzeja, prof. Spomenka Vlahović te prof. Blanka Pazman, inženjer hortikulture napravile su popis biljaka koje su od značaja za toplički kraj i koje se spominju u otkrićima na topličkom antičkom lokalitetu.

- Koristimo lavandu, ružmarin koji se kod nas uzgaja, lovor, višnju, bršljan grančice vrbe od kojih ćemo praviti vjenčiće i time revitalizirati rimsku kulturu i baštinu našeg lokaliteta i grada – objasnila je cilj radionice Vlahović, dodajući da ovime žele stvoriti jednu novu kulturnu dimenziju, a i vjenčiće koji bi na kraju možda postali brend grada.

Inače, uz članove KUD-a „Naši cajti“, predstavnike topličke Turističke zajednice i djelatnike Zavičajnog muzeja na radionici su sudjelovali učenici 3. razreda topličke škole, djeca gradskog vrtića “Tratinčica” i privatnog “Čarobno ogledalce” te brojni građani.

Kakva je atmosfera vladala pogledajte u galeriji.