FOTO: Varaždinski umirovljenici svladali njemački jezik i informatiku, spremni za nove izazove Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Varaždinski umirovljenici svladali njemački jezik i informatiku, spremni za nove izazove

| 16.1.2019. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskim umirovljenicima koji su nedavno završili tečajeve informatike i njemačkog jezika jučer su u Gradskoj vijećnici svečano uručene "diplome". Tečajeve je organiziralo Pučko otvoreno učilište Varaždin, a finacirao ih je Grad Varaždin.

Napredni tečaj informatike tako je uspješno završilo 12 umirovljenika, a početni tečaj njemačkog jezika njih sedmero.

- Interes umirovljenika je uvijek veliki, prepoznali su kvalitetu našeg programa i naših predavača. Ovo je sad već četvrta "generacija" umirovljenika koji polaze naše programe i to pokazuje da je program za njih koristan i zanimljiv. Često nas umirovljenici pitaju mogu li nastaviti nakon početnog tečaja i tako nadograđivati svoje znanje. Naime, početni stupanj njemačkog ili engleskog jezika neće im baš puno pomoći, ali je dobra osnova, zato smo im i osigurali kontinuitet učenja. Mi objavljujemo javne pozive, a surađujemo i s udrugama umirovljenika kako bi obavijestili svoje članove. Broj polaznika je, nažalost, ograničen, budući da vodimo računa o kvaliteti samog tečaja, koja se može osigurati samo u manjim grupama - istaknula je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, i dodala da se za umirovljenike i ove godine nastavljaju programi koje je POU provodilo i dosad - početni i napredni tečaj informatike te početni i napredni tečaj njemačkog i engleskog jezika.

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_02.JPG

Čestitala je svim polaznicima na trudu, radu i, osobito, na interesu.

- Vi ste dokaz da je cjeloživotno obrazovanje nešto u što se isplati ulagati, ali i primjer mlađim generacijama da treba stalno učiti i gajiti interes za nove stvari - rekla je ravnateljica prisutnim umirovljenicima.

Među njima je i Viktor Mrzlečki, koji je naglasio važnost ovakvih programa. Zahvalio je gradskoj upravi i Pučkom učilištu, a osobito predavačima.

- Predavačica je način predavanja prilagodila nama, jer nismo baš mladi pa ponekad i "zašteka", trebala nam je ponavljati i zahvaljujemo joj na tome - istaknuo je, a pojasnio je i što ga je potaknulo da se prijavi na tečaj.

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_03.JPG

- Odlučio sam se za tečaj informatike, iako sam više desetljeća radio na kompjuteru, ali to je bilo usmjereno, industrijski. Ovaj je tečaj univerzalni i puno mi je pomogao da naučim raditi sve što me zanima. Primijetio sam da su i svi ostali polaznici bili zadovoljni i da su puno naučili u tom kratkom vremenu, zahvaljujući dobroj predavačici. Nitko ne bi trebao imati nekakav strah od ovakvih tečaja, jer nitko nas ne prisiljava na nešto. Predavači se prilagode našim mogućnostima, a znamo da umirovljenici ne mogu popamtiti sve stvari kao mladi, no uz ovakav program i razumijevanje, nema razloga za bojazan - rekao je Mrzlečki, dok je i jedna od predavačica, Renata Franić, pohvalila sve polaznike.

- Naravno, dogodilo se ponekad da sam morala nešto ponoviti nekoliko puta, ali ja i jesam zato tu, da vam pomognem da naučite - rekla je svojim sad već bivšim "učenicima".

Potvrde o završetku tečaja umirovljenicima je uručio je gradonačelnik Ivan Čehok.

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_05.JPG

- Drago mi je da su se ljudi odlučili "pod stare dane" učiti. Vrlo vrijedno uče, zalažu se i trude, jedni drugima pomažu, dakle, tu je čitav niz dobrobiti i za njih i za cijelu zajednicu, tako da će Grad i dalje pomagati. Oko 60 posto daje Grad direktno, a 40 posto daje Pučko učilište, dok umirovljenike ne košta ništa. Mi ćemo i dalje pomagati financijski, organizacijski i kadrovski, budući da je Pučko učilište gradska ustanova. U godinu i pol, otkako smo preuzeli upravljanje gradom, 70 umirovljenika je bilo uključeno u ovaj program. To je velika brojka, s time se ne može ni jedan drugi grad podičiti, jer nemaju ovakve projekte cjeloživotnog učenja. Važno je da se radi upravo o jezicima i informatici, jer upravo informatička pismenost i pismenost na nekom od stranih jezika danas su uvjet da se čovjek može snaći u globalnome svijetu - naglasio je Čehok.

Dodao je da i u susjednim općinama vlada velik interes za ovakve tečajeve.

- Moram reći da imamo veliku navalu i od umirovljenika iz drugih općina i gradova, međutim, tu Grad Varaždin ne može pomoći. No Pučko učilište je spremno i stoga molim načelnike ostalih općina da se i oni uključe, jer cijena nije visoka. Ovo je dobar projekt za naše umirovljenike i ja se nadam da će ih biti još i više - zaključio je Čehok.

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_04.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_06.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_07.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_08.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_09.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_10.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_11.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_12.JPG

pou_varazdin_umirovljenici_tecaj_01.JPG