FOTO: Varaždinski "internet djedovi i bake" spremni za Facebook, Twitter... Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Varaždinski "internet djedovi i bake" spremni za Facebook, Twitter...

| 12.1.2016. u 13:07h | Objavljeno u Društvo

Veseli žamor ispunio je danas varaždinsku Gradsku vijećnicu na uručenju diploma polaznicima programa informatičkog opismenjavanja koji su zajedno organizirali Grad Varaždin, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Udruga umirovljenika Grada Varaždina.

Diplome je tako dobilo 36 umirovljenika koji su sudjelovali u programu "Svijet računala". Grad Varaždin je u sklopu projekta "Za kvalitetu života u trećoj životnoj dobi" osigurao 24.000 kuna za provedbu ovog programa. Varaždinski umirovljenici učili su o dijelovima računala, operacijskom sustavu, mapama i datotekama, obradi teksta, pretraživali su internet i slali e-mailove, stoga su se na dodjeli diploma u šali sami nazvali "internet djedovi i bake".

- Vrijednost projekta je 24.000 kuna, ali bitnija vrijednost je upravo ovo veselje i žamor, kakve čujemo samo u dva slučaja, a to je kada nam u vijećnicu dođu naši najmlađi i najstariji Varaždinci. Ovo je jedan od projekata koje Grad Varaždin vodi za svoje umirovljenike. Ove godine zajedno sa Županijom idemo i u projekt besplatnog prijevoza umirovljenika, gdje smo osigurali 150.000 kuna, i nadamo se da ćemo za sve naše umirovljenike uspjeti ishoditi besplatan prijevoz na području Varaždinske županije - rekao je ovom prilikom gradonačelnik Goran Habuš.

Zadovoljstvo uspješno provedenom edukacijom u ime Udruge umirovljenika grada Varaždina izrazila je Katica Darabuš, v.d. predsjednica udruge.

- Mi jesmo stari, ali si ne dozvoljavamo da zastarimo, pa se tako i informatički educiramo, što možemo zahvaliti i gradonačelniku i svim ostalim službama koje nas prate. Mislim da ovakvi projekti umirovljenicima puno znače, jer danas je neophodno biti informatički obrazovan. Zaista pokušavamo unaprijediti život umirovljenika i mislim da je većina njih zainteresirano za to - istaknula je Katica Darabuš.

Polaznike je pohvalila i Mirjana Premuž, ravnateljica POU Varaždin, istaknuvši da su s optimizmom i interesom prošli kroz ukupno 32 sata edukacije, a zainteresirani su i za daljnje usavršavanje.

- Grupe su bile odlične i vidi se da je takvo nešto bilo izuzetno potrebno. Naše tečajeve informatike smo prilagodili za treću životnu dob. Nije bilo nikakvih izostanaka, bili su uporni i revni - kazala je Premuž, dok je predavačica Maja Fatiga istaknula da je umirovljenicima najzanimljivije bilo pretraživanje interneta, slanje mailova, Facebook, Twitter i Viber.

- Najteži im je zapravo bio onaj početni dio gdje su morali naučiti kako raditi na računalu, malo drugačije razmišljati. Ja sam prezadovoljna, jer zaista su se trudili, dolazili ranije na nastavu, vježbali su i sami, rješavali su sve zadatke i zaista su mnogo naučili - kazala je.

Oduševljenje zbog novih znanja pokazivali su svi članovi udruge, a među njima i Zlatko Zuber, koji je napomenuo da ranije, za vrijeme svog rada u školi, nije volio računala.

- U mirovinu sam ušao bez informatičkog znanja. Ali kad smo dobili priliku za edukaciju, zajedno sa suprugom sam odlučio da idemo i mogu reći da sam to jako zavolio i sad već razmišljamo da bismo se mogli i dalje školovati. Sve to mi je bilo potpuno novo, ali i fantastično. Počeli smo od toga kako se pali računalo, preko pisanja pa do korištenja Facebooka. Sada koristim mail, na Facebooku ja osobno još nisam, iako neki već jesu. No kupit ću si laptop i onda ću i ja "skajpati" i biti jedan od "fejsbukovaca". Bratić mi ima kompjutere pa i dalje učim, evo jučer sam bio tri sata za kompjuterom, sad me to oduševilo - pun entuzijazma rekao je ovaj varaždinski umirovljenik.

 

Galerija slika