FOTO: Varaždinska županija Međunarodni dan obitelji posvetila djeci iz udomiteljskih obitelji Foto: Varaždinska županija

FOTO: Varaždinska županija Međunarodni dan obitelji posvetila djeci iz udomiteljskih obitelji

VV | 15.5.2020. u 13:45h | Objavljeno u Društvo

Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Varaždinska županija ovaj dan posvećuje djeci iz udomiteljskih obitelji ali i njihovim udomiteljima. Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u atriju Županijske palače, ovaj dan čestitali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i savjetnica župana Natalija Martinčević.

S početkom ovog mandata Varaždinska županija je po prvi puta pokrenula darivanje djece iz udomiteljskih obitelji. Djeca iz udomiteljskih obitelji darivana su povodom božićnih i uskrsnih blagdana, a uz darove za djecu organizirana je i prigodna priredba u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

- Ove godine se nažalost zbog situacije uzrokovane virusom COVID-19 nije moglo održati tradicionalno darivanje povodom Uskrsa ali evo sada koristimo priliku da upravo na današnji dan, 15. svibnja Dan obitelji, posvetimo upravo udomiteljskim obiteljima – rekla je Martinčević.

Današnji dan 15. svibnja kao Međunarodni dan obitelji prvi puta se obilježio Odlukom Ujedinjenih naroda 1994. godine s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva.

Ove godine župan ne daruje samo djecu već cijelu obitelj. Tako će djeca dobiti svoje zdravo slatke pakete ali i bojanke „Šetnja varaždinskim krajem“ kako bi i naše najmlađe upoznali s svim zdravim i kvalitetnim proizvodima i namirnicama iz naše županije. Također, dobiti će i bojanke s motivima naše, sada već svjetski poznate buče.

Obitelj će dobiti paket domaćih proizvoda naših OPG-ova. U ovom zdravom paketu su: heljda – OPG Pocedulić iz Gornjeg Kučana, jaja – OPG Šincek iz Cestice, krumpir – Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće, vakumirano kiselo zelje –OPG Cafuk iz Vidova te sadnice ljetnica i trajnica te začinskog bilja Poljoprivredne zadruge Varaždinski cvijet. Na ovaj način pomažemo obiteljima ali i našim OPG-ima, zadrugama i cvjećarima.

Ovaj program samo je jedan u nizu socijalnih programa koje provodi naša županija, od programa Pomoći u kući, programa Zaželi, besplatnih obroka za 30 % školaraca, pomoći umirovljenicima, pa do jedinstvenog projekta dostave besplatnih obroka na preko 620 adresa osoba koji su u vrijeme korone krize dodatno ugroženi.

- Posebno želim naglasiti da se ukupna vrijednost ovog programa pomoći udomiteljskim obiteljima financira iz županovog osobnog fonda, jer kao što je poznato naš župan je jedini župan u Hrvatskoj koji se odrekao svojih plaća u cijelom mandatu u humanitarne svrhe – rekla je za kraj savjetnica Martinčević.

Osim župana i savjetnice na konferenciji su bile prisutne i predstavnice udomiteljskih Udruga Nada iz Ivanca Mladenka Ravenski i Stana Vereš, tajnica udruge Zipka iz Varaždina.

Na konferenciji za medije obratila se i tajnica Udruge Zipka iz Varaždina koja se u ime obiju udruga, udomitelja i djece zahvalila Varaždinskoj županiji, posebno županu Čačiću i savjetnici Martinčević na velikoj pomoći i brzi za ovo područje skrbi, a kako je istaknula posebno ih je razveselilo što je Varaždisnka županija upravo ovaj dan posvetila udomljenoj djeci i obiteljima.

- Djeca koja su smještena u udomiteljskim obiteljima često su zapuštena, potrebna im je posebna briga, više vremena i pažnje , a nažalost nerijetko su i zlostavljana. Upravo zbog svega toga potrebno im je posvetiti puno ljubavi, vremena i pažnje. Hvala svim našim udomiteljima što pokušavaju djeci osigurati topli dom i potrebnu obiteljsku ljubav – rekla je Stana Vereš, tajnica Udruge Zipka iz Varaždina.

Župan Radimir Čačić čestitao je svima Međunarodni dan obitelji te istaknuo činjenicu da naša Županija ima brojne aktivnosti na koje može biti ponosna, no najviše možemo biti ponosni na činjenicu da imamo gotovo najveći broj udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj što pokazuje razinu odgovornosti i velike ljubavi koju naši udomitelji pružaju djeci. Isto tako župan je pohvalio i rad Udruga Nada i Zipka te za kraj citirao Winston Churchill-a.

“Nema sumnje da se oko porodice i doma sve najveće vrline u ljudima stvaraju, ojačavaju i održavaju.”

Na konferenciji su bile prisutne i predsjednica Udruge Zipka iz Varaždina Bernarda Nada Furjan, dopredsjednica Marija Igrec, te predsjednica Udruge Nada iz Ivanca Mladenka Ravenski.

Galerija slika