FOTO Varaždin na jedan dan postao regionalna meka za sve ljubitelje dobre pivske kapljice

MGA | 10.7.2022. u 23:00h | Objavljeno u Društvo

Četvrti UPS Fest privukao je nekoliko stotina poklonika "homebrewinga" i piva iz kućne radinosti održan ove subote na platou iza Arene Varaždin. Festival kućnog pivarstva organizirala je Udruga Pivara Sjever koja okuplja 40-ak članova, a osim lokalne ekipe, među natjecateljima i posjetiteljima bilo je ljubitelja piva iz Zagreba, Osijeka, Požege, Vrbovca i šire.

Osim što su mogli degustirati preko 90 vrsta piva različitih stilova skuhanih u malim količinama u kućnim uvjetima, posjetitelji su uživali i u programu koji se sastojao od "Beer mile" utrke, eksanja i ispijanja ljute pive. Festival je zamišljen kao "popij koliko možeš" događaj, a najboljim kućnim pivarima dodjeljene su nagrade i to u devet kategorija te nagrada za najbolje pivo festivala "best of show". Osim dobre pive, pivari su pokazali da mogu napraviti i dobar štimung tako da je druženje trajalo do sitnih sati.

Predsjednik Udruge Tomislav Uroić kaže da su kao organizatori jako zadovoljni svime jer je veliki dio gostiju došao upravo zbog "kućnog piva", a to im je bio i cilj.

- Pričao sam s velikim brojem kućnih pivara koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske i drago mi je bilo čuti pozitivne komentare na naš festival. Veseli činjenica da su se ljudi nakon dvogodišnje stanke ponovno mogli povezati i zajedno prokomentirati svoja piva. Za posjetitelje smo pripremili 2.500 litara piva od čega je čak i ono što je stiglo kao donacija iz craft pivovara bilo vrlo posebno i zanimljivo za kušanje, a nakon dvije godine stanke ugodno je iznenadila i znatno viša razina kvalitete kućnih piva - kaže Uroić dodajući da se prostor iza Arene pokazao kao odlična lokacija jer istovremeno nudi i prekrasnu prirodu uz Dravsku šumu ali i svu potrebnu infrastrukturu za ovakav događaj.

- Dojmovi se naravno moraju slegnuti, jer u ovom trenutku vlada uglavnom euforija. Svakako da novih ideja i poboljšanja uvijek ima, ali nakon što smo sve pospremili, treba se prvo malo odmoriti pa na godinu napraviti još bolji 5. UPS fest!