FOTO Uz Dan učitelja nagrađeni umirovljeni prosvjetari: "Hvala vam na svemu što ste učinili za društvo i djecu!"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.9.2021. u 12:38h | Objavljeno u Društvo

- Rad s djecom je nešto posebno, lijepo i stresno. Uz djecu, naučite puno stvari, a ono što me oduvijek vodilo je biti pravedan i dosljedan. Djeca slušaju ako se postavite prema njima onako kako oni žele, ali uvijek s odmakom da znaju tko smo mi, a tko su oni. Kada bi me netko pitao koje zanimanje bih odabrala da danas odlučujem, vjerujte mi, opet bih bila učiteljica - rekla je Marina Pajtlar, učiteljica savjetnica Njemačkog jezika koja je u mirovinu otišla s 43 godine radnog staža. 

Ona je danas, zajedno s još 75 nastavnika i nenastavnog osoblja te odgojatelja koji su otišli u mirovinu u školskoj godini 2020./2021. primila zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju uz Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada. Uz župana Anđelka Stičaka, nagrade je sada već bivšim djelatnicima škola i vrtića uručio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Svima njima čestitao je župan Anđelko Stričak koji je istaknuo kako je iza njih radni vijek prepun izazova: započeli su raditi kada im je osnovno sredstvo za rad bila kreda i ploča, a završili ga - s tabletima. 

- Ove godine iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, ali i dječjih vrtića odlazi 76 nastavnog i nenastavnog osoblja, a pojedini od njih imaju 46 godina radnog staža! Kada bi pogledali taj njihov radni vijek, bio je zaista zanimljiv i pun izazova. Započeli su ga u jednoj državi, završili u drugoj, počeli su raditi u jednom društveno-političkom uređenju, trebali su puno ulagati u sebe da bi znanje mogli prenositi na djecu, a između ostalog preživjeli su rat i radili u ratnim uvjetima. Uglavnom, pred njima je bio jedan izazovan radni vijek kojeg su završili s epidemijom koronavirusa. Bez obzira što je razdoblje bilo puno stresa i izazova, oni su sve odradili sjajno, a to nam pokazuju svi naši učenici: gdje god se pojave, osvajaju medalje. Hvala im na svemu što su učinili za naše društvo, za naše učenike i učenice! Želim da svoje umirovljeničke dane provedu sretno i mirno, ali i da budu društveno aktivni i pomažu svima nama - rekao je župan Stričak. 

U osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije radi gotovo 2900 djelatnika, od kojih je oko 2200 učitelja, nastavnika i profesora te oko 700 nenastavnog osoblja. Prosječni radni staž onih koji su u prošloj školskoj godini otišli u mirovinu je 40, a rekorderka je odgojiteljica Dječjeg vrtića Varaždin, koja je u penziju otišla sa 46 godina radnog staža. 

Kako je bilo na svečanosti pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.