FOTO Učenici Strojarske i prometne škole i ove godine u akciji "Dan ljubaznosti u prometu" Foto: Ilustracija

FOTO Učenici Strojarske i prometne škole i ove godine u akciji "Dan ljubaznosti u prometu"

VV | 20.10.2023. u 11:56h | Objavljeno u Društvo

Strojarska i prometna škola Varaždin i ove godine provodi akciju "Dan ljubaznosti u prometu" koja se održava povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa. Ova već tradicionalna akcija, Strojarske i prometne škole Varaždin održava se 12 godinu zaredom, a održava se u suradnji s PU varaždinskom, a akciju podržava i Grad Varaždin.

DSC01197.jpg

- Već 12. godinu provodimo akciju "Dan ljubaznosti u prometu" u kojoj naši učenici na najfrekventnijim raskrižjima u Varaždinu bilježe savjesne i nesavjesne vozače. Osim što će učenici bilježiti puštaju li vozači pješake preko pješačkog prijelaza, pripremili smo i transparente s prigodnim porukama vezanim uz sigurnost prometa, a naši učenici ove godine sudjeluju i u predavanjima te panel raspravi vezanoj uz sigurnost prometa koja se u povodu Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa održavaju u Županijskoj palači. Predavanje na temu sigurnosti prometa održat će i naša profesorica Andreja Koščak Lacković – doznali smo od profesorice Monike Šipek sa Strojarske i prometne škole Varaždin.

Ove godine u "Danu ljubaznosti u prometu" sudjeluje 80-ak učenika Strojarske i prometne škole Varaždin koji se školuju u prometnom sektoru: tehničari cestovnog prometa, vozači i logističari. Među njima je i Dario Galinec, učenik trećeg razreda tehničar cestovnog prometa.

DSC01213.jpg

- Naš zadatak je da na raskižju bilježimo savjesne i nesavjesne vozače, odnosno staju li vozači pješacima na pješačkom prijelazu. Tko je stao, a tko ne bilježimo u tablicu - rekao je Dario, a njegov kolega Marko Blagus dodao kako je cilj akcije uspostaviti tolerantniji odnos između vozača i pješaka, odnosno potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

- Smatramo da prometna kultura vozača nije baš najbolja i zato smo mi tu da ih na to potaknemo - ustvrdili su Dario i Marko.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić istaknula je kako je akcija "Dan ljubaznosti u prometu" važna aktivnost koja je dio edukacije učenika u sektoru prometa.

DSC01219.jpg

- "Dan ljubaznosti u prometu" je važna aktivnost koja je dio edukacije naših učenika u sektoru prometa, ali i dio edukacije građana jer njome želimo istaknuti da je promet važna djelatnost te svi sudionici u prometu moraju paziti na sigurnost, ali i ljubaznost, osobito na pješačkim prijelazima. Cilj ove akcije je da svi mi sudionici u prometu budemo pažljiviji, pazimo na sigurnost svih sudionika, ali i da naši učenici jednog dana ne zaborave na sigurnost i ljubaznost u prometu koja mnogima koji puta nedostaje – zaključila je ravnateljica Klarić.

Najljubazniji vozači će, tradicionalno biti i nagrađeni. Osim na raskrižjima, ispred Županijske palače jutros je bio postavljen i štand na kojem su učenici Strojarske i prometne škole Varaždin, zajedno s djelatnicima PU varaždinske, posjetiteljima dijelili brojne edukativne letke, a oni koji su željeli mogli su isprobati tzv. "pijane naočale".

IMG_20231020_093927.jpg