FOTO: Učenici Strojarske i prometne škole bilježili (ne)savjesne vozače

| 6.12.2016. u 18:14h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Europskog tjedna strukovnog obrazovanja, ali i u povodu Dana grada Varaždina, u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin danas je održana preventivno-edukativna akcija "Vlak je uvijek brži" koju provodi Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba u suradnji s HŽ Infrastrukturom.

Osim predavanja o sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima, u prostorijama škole predstavljena je i "Putujuća izložba" koja predstavlja radove na temu sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima i okruženju.

Doc.dr.sc. Danijela Barić, voditeljica katedre za tehnologiju cestovnog prometa i voditeljica projekta Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima, kazala je da se projekt provodi u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, FPZ je nositelj projekta, a HŽ Infrastruktura je partner na projektu.

- Cilj je doprinijeti smanjenju rizičnog ponašanja najranjivijih sudionika u prometu i broja stradalih, odnosno povećanju njihove svijesti o posljedicama rizičnog ponašanja na željezničko-cestovnim prijelazima. U Hrvatskoj postoji 1520 željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP). Neki od njih imaju samo znak stop i Andrijin križ, dok drugi imaju svjetlosno-zvučnu signalizaciju. Prošle je godine bilo devetero poginulih u 30-ak prometnih nesreća na Željezničko-cestovnim prijelazima, no zabrinjava 500-tinjak naleta na polubranike, znači prelazak preko prijelaza dok je rampa spuštena. To je rizično ponašanje, jer put kočenja vlaka je i do 1.500 metara - upozorila je dr. Barić.

Predavanje je održao Tomislav Gotić mag.ing.traff., koji je dio tima na projektu, a ranije i sam učenik Strojarske i prometne škole, a cilje je bio predavanjem ukazati na opasnosti rizičnog ponašanja, ali i potaknuti učenike da razmišljaju o posljedicima te pozitivno utječu na svoju okolinu.

Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa u Strojarskoj i prometnoj školi podsjetila je i na akciju "Dan ljubaznosti u prometu", koju provode učenici smjera tehničari cestovnog prometa četvrte godine, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske, Turističkom zajednicom grada Varaždina i HAK-om.

- Naši učenici već petu godinu zaredom provode akciju Dan ljubaznosti u prometu, u sklopu koje na desetak najfrekventnijih pješačkih prijelaza u središtu grada bilježe najsavjesnije vozače koji propuštaju pješake preko pješačkih prijelaza. Osim bilježenja podataka o savjesnim i nesavjesnim potupcima vozača, dijele i letke s apelom za ljubazno ponašanje, a nakon završetka izabrat će se tri najsavjesnija vozača koji će biti prigodno nagrađeni - pojasnila je Šipek i dodala da u sklopu Dana ljubaznosti, u suradnji sa Zakladom za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael, provode i dio projekta vezan uz sprječavanje prometnih nesreća s pješacima.

- Sredstva koja smo dobili na natječaju Zaklade iskoristili smo za edukaciju prvih razreda naše škole o pravilnom ponašanju u prometu. Isto tako, svi sudionici ovog projekta dobili su reflektirajuće privjeske i promotivno edukativno letke koje danas učenici dijele pješacima - rekla je Šipek.