FOTO U Vinici kod spomenika Franje Tuđmana polaganjem vijenca obilježen Dan državnosti Foto: Općina Vinica

FOTO U Vinici kod spomenika Franje Tuđmana polaganjem vijenca obilježen Dan državnosti

VV | 29.5.2020. u 12:37h | Objavljeno u Društvo

Članovi predstavništva Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije predvođeni predsjednikom Anđelkom Stričakom, predstavnicima zajednice branitelja Gojko Šušak, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata danas su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Tom prigodom predsjednik Stričak naglasio je ulogu i značaj prvog predsjednika, svih branitelja u najpresudnijim trenucima stvaranja države koju su branitelji pod vodstvom Hrvatskog predsjednika morali obraniti od srbočetnika i jugovojske. Dr. Franjo Tuđman najzaslužniji je za stvaranje naše neovisne i međunarodno priznate države, pobjede u obrambenom domovinskom ratu, ulaska Hrvatske u NATO savez i Europsku uniju. Prvi Hrvatski predsjednik neupitno je najzaslužniji i za ovaj Dan državnosti koji se slavio sve do dolaska Račanove vlade i koji je kao takav ukinut prije 19 godina.

Nakon polaganja cvijeće i paljenja svijeća vinički župnik prečasni Valent Posavec predvodio je molitvu i također naglasio značaj, viziju i hrabrost prvog hrvatskog predsjednika te ratnog ministra Gojka Šuška, ali i svih branitelja i domoljuba u stvaranju neovisne države Hrvatske.  Ovo je veliki dan za hrvatski narod, jer je konačno nakon 19 godina ispravljana nepravda, vraćanjem Dana državnosti na 30. svibnja, datuma s kojim su Hrvati živjeli u najtežim danima obrane Hrvatske države. Na tome zato treba zahvaliti premijeru i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku naše Hrvatske demokratske zajednice na inicijativi, a saborskim zastupnicima na podršci, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Predstavnici Općine Vinica u sastavu Ivan Krajcer, predsjednik UDVDR-a Vinica, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, Valentina Hudoletnjak i načelnik Marijan Kostanjevac danas su u povodu sutrašnjeg dana Državnosti položili cvijeće i zapalili svijeće kod centralnog križa na mjesnom groblju, na grobu hrvatskog viteza Mladena Kasuna i kod njegovog spomen obilježja. Također postavljanje cvijeća i paljenje  svijeće  predstavnici općine  učinili su to i kod spomen obilježja hrvatskom vojniku Dariju Gašpariću, te kod spomen obilježja svim žrtvama drugog svjetskog rata i domovinskog rata, kod župne crkve sv. Marka ev.