FOTO U VI. OŠ održan 11. "Zdravi tjedan", ovog puta pripremala se riba! Foto: VI. OŠ Varaždin

FOTO U VI. OŠ održan 11. "Zdravi tjedan", ovog puta pripremala se riba!

VV | 3.3.2023. u 19:53h | Objavljeno u Društvo

Tjedan koji je iza učenika VI. OŠ Varaždin bio je u znaku "Zdravog tjedna": od 27. veljače do 2. ožujka u školi se provodio hvalevrijedan projekt kojem je cilj poticanje učenika na samostalnu pripremu zdravih obroka, obavljanje kućanskih poslova te redovitu tjelovježbu.

Ovogodišnja tema 11. "Zdravog tjedna" bila je "Riba, fino i zdravo!", a u projekt su bili uključeni učenici od prvog do osmog razreda VI. OŠ Varaždin.

Učenici nižih razreda, u sklopu aktivnosti "Mali kuhar za 6" pripremali su zdravu pizzu, a neki su se okušali u kućanskim poslovima. U sklopu aktivnosti "Šegrt za 6" sudjelovali su u natjecanju u kojem su pokazali koliko su vješti u pranju suđa i brisanju stolova, šivanju zakrpi i gumba, zabijanju čavala te metenju.

Svi učenici razredne nastave, za vrijeme trajanja projekta, užinali su u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima, njegujući tako zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja.

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u natjecanjima "Kuhar za 6" i "Majstor za 6", a svaki je razred predstavljalo šestero učenika. Mladi kuhari su spremali zdravi riblji meni, dok su se majstori natjecali u kućanskim poslovima. Na kraju tjedna proglašeni su najbolji kuhari i majstori. Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak jer su svi učenici s velikom zainteresiranošću i motivacijom pristupili ovim aktivnostima. Školski psiholog, kao jedan od članova žirija, istaknuo je da se prilikom bodovanja ocjenjivao izgled i okus jela te da su među učenicima bile vrlo male razlike jer su sva jela bila veoma ukusna. Uz to je pohvalio njihov trud i odličnu snalažljivost u novim ulogama.

Učenici petih razreda ustvrdili su kako i kod kuće obavljaju kućanske poslove, pa im nisu "teško pali" ni u školi, no neki su se ipak prvi put okušali u šivanju, dok su učenici osmih razreda, koji već dugi niz godina sudjeluju u projektu, postali već pravi iskusni kuhari.

Inače, "Zdravi tjedan" započeo je još 2013. godine, a zadovoljstvo učenika pokazuje njegovu važnost i vrijednost.

- Zdrava prehrana može pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema, stoga je nužno da učenici osnovne škole steknu znanja o pravilnoj prehrani i nauče pripremati zdrave obroke - poručili su sa VI. OŠ Varaždin.

Kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.