FOTO: U Varaždinu obilježen Dan sive vrpce Foto: Krešo Đurić

FOTO: U Varaždinu obilježen Dan sive vrpce

Varaždinske vijesti | 18.6.2016. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

S ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti ljudi u gradovima diljem Hrvatske danas je po drugi puta obilježen Dan sive vrpce, međunarodni dan oboljelih od tumora mozga.

Uz Zagreb, Osijek, Čakovec i Rijeku, i Varaždin se pridružio obilježavanju toga dana, a u akciji su sudjelovali studenti i profesori Odjela biomedicinskih znanosti Sveučilišta Sjever odnosno studija Sestrinstva.

Studenti i profesori zainteresirane su upoznali s informacijama o bolesti tumora mozga pri čemu su građani akciju mogli podržati i simboličnom donacijom, odnosno kupnjom buketića lavande sa sivom vrpcom.

Inače, studij Sestrinstva Sveučilišta Sjever i udruga Glia, koja je ujedno i organizator ovog događanja, već nekoliko godina surađuju kroz edukaciju studenata na predavanjima kao i na vježbovnoj nastavi u bolnicama. Ova akcija je nastavak uspješne suradnje te ujedno promocija širokih kompetencija prvostupnika Sestrinstva kao edukatora javnosti i promotora zdravlja.

Simboličnom donacijom za buketić lavande sa sivom vrpcom građani mogu pomoći udruzi Glia da pruži primjerenu psihosocijalnu pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. Dan sive vrpce udruzi Glia predstavlja povod za informiranje javnosti o problemima s kojima se oboljeli od tumora mozga kod nas susreću. Glia se ujedno obraća nadležnim institucijama koje mogu pripomoći u podizanju standarda liječenja ovih bolesnika u Republici Hrvatskoj te potaknuti medicinska istraživanja u tom području.

Najveće probleme oboljelih nastojali su riješiti sami: izostanak psihološke pomoći kao standardnog dijela liječenja ovih bolesnika nadoknađen je psihoedukativnim grupama, a neinformiranost pacijenata webom koji je pisan jezikom pacijenata, predavanjima i edukativnim brošurama. Ali za uvođenje molekularne dijagnostike koja je u svijetu već nekoliko godina uobičajena potrebna im je pomoć institucija.

Stoga su ovo obilježavanje Dana sive vrpce posvetili problemu dijagnostike tumora mozga u Hrvatskoj i apeliraju na institucije i pojedince koji im u tom mogu pomoći.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.