FOTO U Varaždinskim Toplicama zlatni pir proslavili Ljubica i Ivan Nofta

Varaždinske vijesti | 22.4.2024. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Iako danas sve više brakova ne opstaje, ima onih bračnih parova koji godinama pronalaze zajednički jezik. Jedni od njih su i bračni par Ljubica i Ivan Nofta iz Varaždinskih Toplica, koji su u subotu 20. travnja proslavili izuzetnih 50 godina braka.

Da se ne osjećaju kao da slave zlatni pir rekla je Ljubica Nofta, inače i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice.

- Ne osjećamo se kao da već slavimo 50 godina braka. Još se dobro sjećamo svadbe i svega toga. Međutim, stvarno je prošlo 50 godina, to vidimo po svojoj djeci i unucima koji su svi već veliki. Čudimo se kamo je to vrijeme prošlo. Hvala Bogu još smo živi i donekle zdravi, makar nas život nije puno mazio. Imali smo i puno bolesti i smrti u najužoj obitelji, no sve smo to nekako zajedno prebrodili - rekla je Nofta te dodala kako im je obitelj najvažnija i da su uvijek živjeli u velikoj obitelji.

Kako je rekla, najprije su živjeli sa njezinim roditeljima pa su tako u kući bile tri generacije - njezini roditelji, Ljubica i Ivan te njihova djeca. U braku su dobili dvoje djece, a mogu se pohvaliti i sa troje unučadi koja su, kako kaže, za glavu veći od nje.

Obitelj je velika, a u kući ponovno zajedno žive tri generacije - Ljubica i Ivan, njihov sin i snaha te unuci.

- Obitelj nam je najvažnija, pogotovo kada su nam se u životu događale neke bolesti i smrti. Ako je obitelj na okupu, onda se to sve lakše rješava i prebrodi. Svi se slažemo i redovno okupljamo. Malo nas je teže okupiti u nedjelju za ručak, međutim, još uvijek traje ta tradicija. Kroz tjedan je to malo teže, ali zato smo u nedjelju zajedno - rekla je Nofta.

Oboje su rođeni Topličanci, a u vrijeme kada su se upoznali, Ivan je radio u Njemačkoj.

- Ja sam se zaposlila u bivšoj Oprugi, on je tada dolazio kao poslovni partner i tako smo se upoznali. Poznali su nam se i roditelji i nekako se to na brzinu posložilo - nasmijala se Nofta.

Točno u subotu obilježili su 50 godina braka, a svoj dugogodišnji bračni put proslavili su najprije svetom misom u crkvi u kojoj su se vjenčali, nakon čega je uslijedila večera u restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama, zajedno sa najužom obitelji i prijateljima.

A što je ključ njihovog uspjeha? Zajedništvo.

- Nije to teško. Život nije lak. Nas isto nije život ni mazio ni pazio, ali nekako smo sve to zajedno prebrodili, uz Božju pomoć. Uvijek velim, hvala dragom Bogu da smo to sve uspjeli proživjeti i da nam je to sve tako brzo prošlo. Nismo imali nikakve velike svađe, najviše se pregovaramo oko organizacije nekakvoga posla, tko će što raditi i tko je što radio - rekla je Nofta pa dodala kako se prema svakom članu obitelji mora biti obziran i poštivati ga, pa se tako i izbjegavaju konflikti.

- Vi nakon 50 godina shvatite kako se morate ponašati da se izbjegnu svađe u obitelji i kojekakva nepotrebna prigovaranja. Morate se malo suzdržati i sve skupa ide dobro - poručila je Nofta.

Na velikoj obljetnici svojoj suradnici i njezinom suprugu čestitala je i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Dragica Ratković.

- Čestitam im od srca na velikih 50 godina. To je brojka kojom se danas rijetki mogu pohvaliti. Ljubica i Ivan su zaista primjer jedne istinske ljubavi i međusobnog poštovanja i svi se možemo ugledati u njih – rekla je gradonačelnica Ratković.

Galerija slika