FOTO U Strojarskoj i prometnoj školi otvoren Praktikum za vozače motornog vozila, kakav nema nijedna škola u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Strojarskoj i prometnoj školi otvoren Praktikum za vozače motornog vozila, kakav nema nijedna škola u Hrvatskoj

VV | 21.3.2024. u 13:17h | Objavljeno u Društvo

Prigodnom svečanošću u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu danas je otvoren Praktikum za vozače motornog vozila u sklopu Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa i logistike.

Praktikum za vozače motornog vozila osim informatičke opreme uključuje simulator vožnje pomoću kojeg učenik ima mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu kao i mogućnost edukacije kako pravilno reagirati u različitim situacijama u prometu. Simulatori se sve više koriste za trening vozača diljem svijeta jer su vrlo učinkovit obrazovni alat namijenjeni svim razinama vozača. Oni pružaju siguran i točan način testiranja interakcija vozača s novim sustavima bez ugrožavanja života ili oštećenja opreme.

_DSC6750.jpg

- Simulator za vozača motornog vozila nema nijedna druga škola u Hrvatskoj, a koji je rezultat rada naše izvrsnosti. Zašto smo izvrsni? Zato što je naš sektor prometa sektor koji je već godinama u vrhu, sudjelujemo na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima, državni smo prvaci ili vice prvaci, a ono što mene osobno veseli je da naši nastavnici koji su izvrsni jer od 11 članova stručnog Vijeća prometa imamo čak šest mentora i jednog savjetnika, a stižu i nova unapređenja. Kada imate takve nastavnike, naravno da su tu i rezultati. Posebno moram naglasiti da su to 90% naši bivši učenici koje smo mi ovdje školovali i odgojili, koji poznaju ovu školu i vratili su se ovdje raditi – rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin u kojoj se učenici školuju u dva sektora, području strojarstsva i prometa.

_DSC6677.jpg

- Posebno smo ponosni na dva centra izvrsnosti. Jedan je Centar izvrsnosti iz strojarstva kojeg smo prije dvije godine uz pomoć našeg osnivača obnovili, odnosno uredili smo stare radione i uredili nove praktikume iz područja strojarstva i time podigli nastavu strojarstva na jedan viši nivo. Naša škola ima 635 učenika, a samom sektoru prometa imamo 258 učenika koji se obrazuju u tri zanimanja, četverogodišnja zanimanja tehničar za cestovni promet, tehničar logistike i špedicije i trogodišnji program vozača motornih vozila. Osluškujući potrebe tržišta upisujemo veći broj razrednih odjeljenja i trenutno su 103 učenika kod nas na školovanju kroz pet razrednih odjeljenja - istaknula je ravnateljica Klarić.

_DSC67891.jpg

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo kako se danas obilježava Međunarodni dan darovitosti te povodom toga svake godine zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Varaždinska županija na taj dan realizira jedan projekt.

- Ove godine na red je došao Strukovni centar iz prometa. Prije nekoliko dana ministar Fuchs potpisao je novu odluku na 66.000 eura za novi projekt. Za ovaj projekt dobili smo od Ministarstva 98.000 eura. Posljednjih sedam godina nas Ministarstvo prati, ovo je i prilika da zahvalim ministru jer mi bez Ministarstva ne možemo. Svake godine imamo puno poštovanja od Ministarstva kad predlažemo naše programe upisa, uvijek se sve dogovorimo i sve radimo prema načelu međusobnog poštovanja. Siguran sam da nijedna županija nema takav status i tretman u Ministarstvu kao što ima Varaždinska županija - naglasio je pročelnik Huđek.

_DSC6805.jpg

Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj Šic čestitala je školi na realizaciji ovog, ali i mnogih drugih projekata.

- Kvaliteta i izvrsnost u strukovnom ili svakom drugom obrazovanju je cilj ovog Ministarstva. Rezultati koji su postignuti, mogu se cijeniti samo prema sinergiji Ministarstva i osnivača škola, odnosno Varaždinske županije i samo takva ulaganja imaju svrhu i smisao. Ono što želim naglasiti je da je u zadnjih šest godina u strukovno obrazovanje uloženo više nego ikada dosad, a ja tome mogu i osobno svjedočiti obzirom na to da sam cijeli život provela u strukovnom obrazovanju i samo je bilo pitanje onih koji su bili dovoljno spretni i vizionarski posloženi, da ta sredstva i u najboljem smislu iskoriste - istaknula je Hrvoj Šic.

_DSC6811.jpg

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje istaknuo je kako strukovno obrazovanje dobiva sve više na važnosti. 

- Nekad su strukovna zanimanja bila drugi izbor, no danas to više nije tako. u Republici Hrvatskoj, te se nekada doživljavalo kao drugi izbor, ali danas to sigurno više nije.

_DSC6814.jpg

- To je zato što se godinama vodi ozbiljna obrazovna politika, a Varaždinska županija je dobar primjer toga. Strukovno obrazovanje kao što je to u ovoj školi pokazuje da se može mijenjati. Imamo priliku svjedočiti svakom novom iskoraku, rastu strukovnog obrazovanja i imamo priliku vjerovati u budućnost strukovnog obrazovanja - istaknuo je Živčić.

Praktikum je svečano otvorio župan Anđelko Stričak koji je ustvrdio kako se rad sa strukovnim centrima pokazao jako dobar. 

_DSC6825.jpg

- Na jednom mjestu okupljamo srednjoškolsko obrazovanje, realni sektor i akademsku zajednicu. Naime, sigurnost cestovnog prometa ovisi o tri vrlo bitna faktora, vozaču, vozilu i cesti te, naravno, da na jednome mjestu treba o svemu tome razgovarati. Ponekad ni nismo svjesni koliko je pojedino zanimanje bitno, a kada govorimo o vozačima, najbolje se vratiti pet godina unazad i pogledati primjer Velike Britanije. Tvornice, skladišta su im bila puna robe, rafinerije pune, a u dućanima, trgovačkim centrima i benzinskim postajama skoro pa ničega. Nisu imali dovoljno vozača. Sada bi na svakom takvom primjeru za strukovna zanimanja mogli izvući pouku. Stoga je bitno da ovaj centar dobro radi, te apeliram i na HGK i HOK da daju prijedloge ako treba formirati još koji centar. Naš resorni upravni odjel i naše škole su im spremne izaći u susret jer je bitno da obrazujemo kadrove, ne za Zavod za zapošljavanje, nego za ono što je potrebno, a isto tako da razvijamo talente naših učenika, da se bave onime što vole jer jedino na taj način mogu dati najviše od sebe - rekao je župan.

_DSC6911.jpg

Kako je bilo na otvorenju Praktikuma za vozače motornog vozila pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.