FOTO U Prvoj gimnaziji podijeljene nagrade učenicima za uspjehe na međunarodnom natjecanju Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Prvoj gimnaziji podijeljene nagrade učenicima za uspjehe na međunarodnom natjecanju

Varaždinske vijesti | 2.3.2018. u 16:53h | Objavljeno u Društvo

U Prvoj gimnaziji Varaždin održana je svečana podjela certifikata i nagrada učenicima koji su sudjelovali u međunarodnom natjecanju iz engleskog i njemačkog jezika "Best in English i Best in Deutsch". Uz domaćina, ravnateljicu škole Janju Banić, svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Tomislav Paljak te zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica.

Napomenimo, Srednja škola Ivanec istaknula se pobjedom na međunarodnoj razini kao najbolja škola u Europi iz njemačkog jezika, a istaknule su se i varaždinske škole. Prva gimnazija je 2. najbolja u Hrvatskoj iz engleskog, te 3. najbolja iz njemačkog. Druga gimnazija zauzela je 10. mjesto u Europi iz njemačkog. Izuzetne rezultate postigle su i Elektrostrojarska škola (10. najbolja u Hrvatskoj iz engleskog) te Gospodarska škola između ostalih (12. mjesto u Europi iz njemačkog). Učenik čakovečke gimnazije osvojio je pak najviše bodova u Hrvatskoj i zauzeo 2. mjesto u Europi. Čestitavši učenicima, zamjenik župana Tomislav Paljak je naglasio kako je brojka od 88 škola koje se su se prijavile iz Hrvatske na europsko natjecanje fascinantna i svakako pohvalna.

- Nije potrebno posebno naglašavati koliko je važno danas poznavati strane jezike, a učenicima se otvaraju time brojna vrata za školovanje u svijetu i danas praktički ljude koji ne barataju stranim jezicima ne možemo zvati obrazovanim ljudima - rekao je dožupan te dodao kako je Varaždinska županija praktički rasadnik učenika koji osvajaju priznanja i nagrade na različitim natjecanjima.

Inače, Europsko natjecanje u stranim jezicima za srednjoškolce Best in English i Best in Deutsch je natjecanje koje povezuje tisuće učenika diljem Europe, kao i njihove profesore, a provodi se preko Interneta i otvoreno je za sve škole u EU i šire. Ove godine u natjecanju je sudjelovalo 750 srednjih škola iz 29 zemalja. Ukupan broj učenika bio je 20.612.

Osim što mogu usporediti rezultate s drugim zemljama, škole mogu iskoristiti ovo natjecanje i za međusobno nadmetanje, jer ove se godine prijavilo čak 88 škola iz Hrvatske, s ukupno 2.343 učenika! Natjecanje se održalo 23. i 30. studenoga.

Najbolje rezultate iz engleskog postigli su učenici Prve gimnazije iz Splita, i to 3. i 7. mjesto u Europi, a u prvih 20 čak je sedam hrvatskih natjecatelja. U Best in Deutsch natjecanju sudjelovalo je 3.000 učenika iz Europe, a 2. mjesto osvojio je učenik gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, a među prvih 10 još je dvoje učenika Srednje škole Ivanec i učenica Salezijanske gimnazije iz Rijeke.