FOTO: Izložbom i svečanom misom obilježena 20. obljetnica Varaždinske biskupije Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Izložbom i svečanom misom obilježena 20. obljetnica Varaždinske biskupije

Varaždinske vijesti | 1.10.2017. u 19:17h | Objavljeno u Društvo

U sklopu proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, danas je u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu otvorena izložba pod nazivom "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije".

Kroz 313 kataloških jedinica prikazani su najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, kao i biskupijska blaga - liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja, a izložba sadrži i multimedijske sadržaje. Na otvorenje su došli brojni Varaždinci, a među gostima je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Najsvečaniji dio cjelokupne proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije bilo je euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja BDM na Nebo, održano nakon izložbe.

Podsjetimo, 5. srpnja 1997. godine Sveta Stolica je obznanila odluke Svetog Oca Ivana Pavla II. o ustanovljenju novih biskupija sa sjedištima u Požegi i Varaždinu. Podijelivši teritorij Zagrebačke nadbiskupije, Sveti Otac utemeljio je novu Varaždinsku biskupiju na sjeverozapadu Hrvatske te je za njezinog prvog biskupa imenovao mons. Marka Culeja, dotadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa.