FOTO U novomarofskoj Knjižnici povodom Uskrsa Izložba pisanica iz cijeloga svijeta

Varaždinske vijesti | 14.4.2022. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Pisanice su starije od kršćanstva, čemu svjedoči činjenica da su naši preci i drevni narodi u prošlosti sakupljali jaja kako bi u njima skladištili i čuvali vodu.

- Pisanice sakupljam od svoje najranije mladosti, a kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje boravila sam na svim kontinentima Svijeta gdje sam pisanice tražila i prikupljala. Smatram ih kulturnim naslijeđem i znakom čuvanja i pronošenja tradicije ljudi i naroda te zaključujem kako su u mnogim različitim krajevima i kod drugačijih kultura običaji zapravo vrlo slični ako ne i identični – govori autorica Izložbe Pisanica Slavica Božičević.

Dodaje kako primjerice još u prapovijesti pa gotovo već 25 tisuća godina Bušmani u Africi stoljećima već ispuhuju nojeva jaja te u njih stavljaju vodu koju potom zakapaju u pijesak pustinje Kalahari da bi se uslijed čestih i velikih suša obranili od žeđi. U Izraelu pak u te dane tradicija okuplja obitelji i prijatelje oko stola s pričom o nastanku njihove kulture kroz povijest pa se i na taj način redoslijedom blaguje.

Pisanice iz svih krajeva Svijeta, toliko slične a ipak različite, uglavnom su nekada kao i danas u vrijeme najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa okupljale članove obitelji i prijatelje kako bi slavljenjem Kristove pobjede nad smrću svjedočili temelju kršćanske vjere.

Od prastarih pisanica - od kojih su neke napravljene od ugasle bijele vulkanske lave, nojevih i jaja drugih velikih ptica pa sve do danas najpopularnijih kokošjih i plastičnih jaja ofarbanih u tradicionalne boje naroda i zemalja iz kojih potječu - gospođa Božičević pronosi povijest izuzetno interesantnom pričom koju možemo doživjeti u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u sklopu novomarofskoga Kulturnoga centra Ivan Rabuzin.

Otvorenje ove jedinstvene Izložbe pisanica podržali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić i Udruga za kulturu i književnost Humščak, čija je predsjednica Ružica Šafranec zajedno s ravnateljicom Knjižnice Lidijom Zečević okupljenima približila dosadašnje aktivnosti, postignuća i bogatu erudiciju autorice Izložbe i vlasnice više od 3000 artefakata pisanica iz cijeloga Svijeta. Izložba pisanica ostaje otvorena do kraja travnja.

Galerija slika