FOTO U Ludbregu održana izložba "Bjelobrdska kultura.Arheološko otkriće" Foto: Grad Ludbreg

FOTO U Ludbregu održana izložba "Bjelobrdska kultura.Arheološko otkriće"

Varaždinske vijesti | 2.2.2021. u 17:51h | Objavljeno u Društvo

Izložbeni prostor dvorca Batthyany bio je dom jednodnevne izložbe "Bjelobrdska kultura. Arheološko otkriće" u Ludbregu, a koju je organizirao Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” u petak, 29. siječnja, povodom 16. „Noći muzeja”

Tema izložbe bila je vezana uz najnovije arheološke nalaze otkrivene u centru Ludbrega, kod cinktora Župne crkve. Naime, Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ obavljao je arheološki nadzor nad radovima održavanja i zaštite temelja od vlage s vanjske strane cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu u sklopu realizacije projekta „Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega”. Tom prilikom pronađeni su značajni povijesni nalazi koji svjedoče o postojanju bjelobrdske kulture na području ludbreškog kraja.

Bjelobrdska kultura ili bjelobrdski kulturni kompleks je kultura koja se manifestirala na području međurječja Mure, Drave, Save i Dunava krajem 10. stoljeća i trajala sve do sredine 13. stoljeća. Prvi nalazi ove kulture otkriveni su krajem 19. stoljeća u perivoju grofa Draškovića u Velikom Bukovcu zahvaljujući pismima grofa Gundakera Wurmbrandta –Stupača iz 1870. godine. Kasnija istraživanja otkrila su mnoge lokalitete od kojih su najznačajniji Vukovar – Lijeva bara i Bijelo Brdo kod Osijeka po kojem je kultura i dobila ime. Karakteristika ove kulture su groblja na redove gdje su pokojnici pokapani u plitke zemljane grobove u orijentaciji istok – zapad, s blagim odstupanjima, s glavom na zapadu. Česti nalaz uz grobove je raznovrsni nakit. Nalazi upravo takvih karakteristika pronađeni su u centru svijeta.

- Na dubini od 1,50 metara pronađeno je sedam grobova. Svi pokojnici su bili položeni na leđa i orijentirani u smjeru zapad-istok s glavama na zapadu. U nekim grobovima smo uz glavu pokojnika pronašli željezne čavle pa je za pretpostaviti da su pokojnici bili pokopani u drvenim sanducima koji su s vremenom istrunuli. U tri groba su uz pokojnika pronađeni nalazi koji ih smještaju u 10. i početak 11. stoljeća, dakle bjelobrdski kulturni kompleks - otkriva arheologinja Jelena Koprek koja je provodila arheološki nadzor.

Grobnim nalazima pripada i nakit, a posebno karičice sa S završetkom koje su i najčešći nalazi. Uz to pronađeni su i fragmenti keramike te kovanice koje su služile kao obol mrtvih u grobovima vremena bjelobrdske kulture.

- Ludbreg je bogat arheološki kraj s potvrđenim kontinuitetom naseljavanja i to vidimo po nalazima s raznih lokaliteta s područja ludbreške Podravine - zaključuje arheologinja.

Napomenimo još kako je ova izložba ujedno i prva izložba uvrštena u ovogodišnji program „Ludbreg petkom”.

- Ove godine nam se poklopilo da to ide u sklopu „Ludbreg petkom” koji se inače sastoji od 23 programa različitih sadržaja i karaktera, pa se nadam da će svi naći nešto za sebe. Naravno, pratite naše platforme. S obzirom da ne znamo kako će se razvijati ova situacija s virusom COVID-19, nešto će ići virtualno, a nešto će ići uživo. Bilo bi nam drago da nam se pridružite u našim programima „Ludbreg petkom” - poručio je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Ludbreg, Branko Dijanošić.

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_1.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_2.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_3.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_4.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_5.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_6.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_7.jpg

LUDBREG_Odrzana_izlozba_Bjelobrdska_kultura-Arheolosko_otkrice_8.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci