FOTO U krugu obitelji i prijatelja Nadica i Stjepan Županić proslavili zlatni pir Foto: Franjo Talan

FOTO U krugu obitelji i prijatelja Nadica i Stjepan Županić proslavili zlatni pir

Varaždinske vijesti | 7.6.2023. u 11:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U petak, 2. lipnja 2023. godine na objektu „Turistična kmetija Pungračič“ u Drenovcu, 50 godina braka proslavili su Nadica i Stjepan Županić iz Brezja Dravskog, a na proslavi se okupilo sedamdesetak članova obitelji i prijatelja.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se glazbeni sastav „Noćna patrola“, a u ime društva prigodnu čestitku slavljenicima uputio je Srećko Dugi.

Slavlju je bila prisutna i kuma Marta Dobrotić, a prigodni poklon, pekarsko srce i čestitku uputio je sin Stanko.

Od braće i sestara proslavi je bila prisutna slavljeničina sestra Verica Kolar, a od slavljenikove strane sestra Anđela Juričinec i šogorica Terezija Županić.

Slavlju su bili prisutni i potomci obitelji braće i sestara, a kratku petnaestominutnu video prezentaciju kroz život slavljenika priredio je šesnaestogodišnji unuk Leon.

Uz pjesmu i ples druženje je potrajalo do kasnih noćnih sati, a slavljenike i sve goste pjenušcem i prigodnim kušanjem vina u klijeti podno restorana ponudio je Robert Pungračić.

U župskim knjigama zapisano je da se na Božić 1951. godine u Brezju Dravskome rodio Stjepan Županić, sin Josipa i Marije r. Lorbek.

Djetinjstvo je proveo uz roditelje i braću, Franju (1941.), Josipa (1944.), Helenu (1946.) i najmlađu Anđelu. Nakon završena četiri razreda u Lovrečanu, 1966. godine završio je osmi razred Osnovne škole u Babincu, a potom je kao soboslikar radio u Sloveniji iza čega je uslijedila i obvezna vojska do 1969. godine.

Slijedeće godine odlazi u Njemačku gdje se zaposlio u restoranu Rößle Schnitzelfabrik kao mesar u Kleiningersheimu kod Stuttgarta.

U susjednom Kolarovcu živjela je obitelj Stanka Erlih i supruge mu Marije rođene Kralj. I u toj obitelji bilo je četvero djece.

Kći Verica rođena je 1951. godine, a naša današnja slavljenica, Nadica Erlih rodila se 01. lipnja 1953. godine. Iduće godine rodio se brat Vladimir, a sestra Ljubica rodila 1958. godine.

Nadica je djetinjstvo provela uz roditelje i braću, a osnovnu školu završila je također u dvije faze, prva četiri razreda u Radovcu, a završna u obližnjem Babincu. Nakon osnovne škole različite sezonske poslove obavljala je u Sloveniji, a na jesen 1972. godine odlazi u Njemačku, zaposlila se u restoranu gdje je već jadno vrijeme i Stjepan radio.

Nadica i Stjepan vjenčali su se 30. prosinca 1972. godine. „Civilno“ vjenčanje obavljeno je u Matičnom uredu u Cestici, a potom ih je u crkvi Uzvišenja Svetog Križa vjenčao vlč. Ivan Dugi, križovljanski župnik.

Mladom bračnom paru ubrzo su se pridružila i djeca. Kći Draženka rodila se 27. veljače 1973. u Ptuju, a kći Alexandra 10. kolovoza 1979. godine u Njemačkoj, u Bietigheimu.

Nadica i Stjepan od 1976. do 1990. godine vodili su restoran Rößle. Potom se Stjepan, do odlaska u mirovinu 2011. godine, zaposlio u tvornici Lear Corporation, a supruga mu Nadica do umirovljenja 2012. godine radila je u kantini tvornice Dürr.

Odrastanjem djece obitelj se i proširila. Kći Draženka 1996. godine vjenčala se za Darka Đereka s kojim je život nastavila u naselju Banski Kovačevac u općini Lasinja, a tamo je odraslo i njihovih troje djece, Jasmina (1997.), Denis (1998.) i najmlađi Luka rođen 2005. godine.

Kći Alexandra udala se 1998. za Vjekoslava Hohnjeca, a u Njemačkoj gdje žive i rade pridružili su im se i djeca, Leon rođen 2007. godine i Lana od 2010. godine.

Po odlasku u mirovinu Nadica i Stjepan žive u svom domu u Brezju Dravskome. Nadica vodi brigu o domaćinstvu, cvijeću i vrtu, a Stjepan uz obveznu ribičiju vodi brigu o zelenim površinama, voćnjaku i vinogradu na Lovrečan bregu.

Povremeno odu i za Banski Kovačevac ili pak za Njemačku, a najradosniji su dok im se u Brezju pridruže obitelji djece, a pogotovo unuci.