Međunarodni dan starijih osoba u atriju Županijske palače Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U ispunjenom atriju Županijske palače obilježeni Međunarodni dan starijih osoba

V.V. | 29.9.2018. u 14:16h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni dan starijih osoba obilježeni je danas u atriju Županijske palače u Varaždinu predstavljanjem umirovljeničkih udruga iz Gornjeg Kneginca, Trnovca Bartolovečkog, Ljubešćice, Novog Marofa, Varaždina, Martijanca, Lepoglave, Vinice, Varaždinskih Toplica i Bednje. Udruge su se predstavile autohtonim proizvodima, pa je tako veliki broj građana uživao u domaćim kolačima, likerima, suhomesnatim proizvodima, čvarcima i mnogim drugim delicijama.

Vrijedne članice udruga izložile su svoje radove koje izrađuju u sklopu aktivnosti u udrugama, a samome obilježavanju pridružili su se i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin te županijska vijećnica i predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je izrazila veliko zadovoljstvo što su se udruge umirovljenika imale prilike predstaviti građanima, a pohvalila je i dobru suradnju između Varaždinske županije i Saveza udruga umirovljenika.

- Po prvi puta organiziramo ovakvo obilježavanje, a kao Županija smo u proteklih godinu i pol mandata napravili dosta toga da pomognemo starijima osobama, umirovljenicima, naravno u okvirima u kojima to možemo. Moram istaknuti kako nam u ingerenciji nije utjecaj na visinu mirovina, ali povećali smo za 90 tisuća kuna izdvajanje za umirovljenike, pa izdvajanja sada iznose 340 tisuća kuna. Također financiramo sa 100 tisuća kuna i različite projekte, osnovali smo Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koji je inicirao kvalitetan prijedlog da umirovljenici iz Varaždina i Županije imaju određeni broj besplatnih autobusnih karata tijekom godine kako bi mogli putovati diljem Županije. Ono što me posebno veseli je da trenutno na svim područjima provodimo 122 projekta vrijednosti više od 700 milijuna kuna, a veliki iznos financijskih sredstava ulažemo u zdravstvo. Upravo su umirovljenici najveći korisnici zdravstvenih ustanova, pa tako uskoro krećemo u obnovu Doma za strije i nemoćne, varaždinska bolnica nam je veliko gradilište, a nedavno smo otvorili najmoderniji Centar za palijativu u Novome Marofu, a obnoviti ćemo i sve Domove zdravlja i to novcima iz europskih fondova- zaključila je Martinčević.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen se zahvalila Županija na dobroj suradnji te istaknula zadovoljstvo ovelikim odazivom građana na ovo obilježavanje.

- Županija broji 42 tisuće umirovljenika, oko devet tisuća je okupljeno u trideset i jednu udrugu, a same udruge su željele obilježiti ovaj dan na jedan poseban način. Žiteljima smo pokazali što radimo, osim što se ponekad umirovljenike percipira da se samo druže, plešu i pjevaju, treba istaknuti kako mi putem udruga njegujemo stare običaje, tradiciju i sve ostalo. Prezentiramo našu bogatu baštinu kojom se ponosimo – rekla je Jadranka Bahlen.