FOTO U Elektrostrojarskoj školi otvorena informatička učionica opremljena gaming računalima Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Elektrostrojarskoj školi otvorena informatička učionica opremljena gaming računalima

IHR/Varaždinske vijesti | 7.9.2022. u 13:44h | Objavljeno u Društvo

- Moram reći da sam izuzetno sretan i zadovoljan što smo uspjeli realizirati još jednu u nizu od investicija u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. Moramo biti sretni i zadovoljni što živimo u Županiji koja ulaže 50 posto i više proračuna u obrazovanje, a ovo što ste vidjeli je jedna od manje zahtjevnijih financijskih investicija, ali izuzetno važna ne samo za našu školu, nego i za cijelu županiju i regiju. Industrija video igrara je danas vrh, top u svijetu. U tom vidu industrije "vrte" se veliki novci, a da bi ona mogla funkcionirati, trebaju joj kadrovi. Mi ovdje planiramo educirati mlade ljude da bi oni nakon završetka srednje školenastavili svoje školovanje na FOI-ju ili Sveučilištu Sjever ili mogu odmah razmišljati da budu svoji poslodavci i osnuju start up firme - rekao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin dana na otvorenju informatičke učionice za razvoj videoigara na toj školi.

Varaždinska županija je iz proračuna izdvojila 240.077 kuna za uređenje informatičke učionice opremljene gaming računalima. 

DSC_7989.jpg

- Učionica je sklopovski i programski na najvišoj razini, a u njoj će se prvenstveno raditi video igre koje spadaju u industriju iluzija koja će za koju godinu biti 50 posto svjetskog BDP. Zato nam je važno da naši srednjoškolci imaju uvjete za razvijanje i tih znanja te vještina - rekao je Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport.

Župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako svaki treći stanovnik planeta Zemlja voli igrati video igrice.

- To je biznis od 120 milijardi dolara i taj podataka najbolje pokazuje zašto je važna ova učionica. Ne moramo biti najbolji na svijetu, ali naši učenici moraju biti upoznati sa svjetskim tredovima. Tako je posložen naš obrazovni sustav i u tom smjeru vozimo - rekao je Stričak i dodao kako će na sljedećoj radnoj sjednici Županijske skupštine cijeli tu priču još bolje nadograditi i pojačati.

DSC_8064.jpg

- Formirat ćemo dva nova centra izvrsnosti, iz astronomije i robotike. Takva su ulaganja nužna jer gdje god se naši učenici pojave, na međunarodnim i svjetskim natjecanjima, osvajaju medalje tako da smatram da taj dio moramo još "pojačati" - najavio je župan Anđelko Stričak.

Galerija slika