FOTO U atriju Županijske palače valjalo se tijesto i "guštao" Vidovečki gibanik Foto: Varaždinska županija

FOTO U atriju Županijske palače valjalo se tijesto i "guštao" Vidovečki gibanik

VV | 9.7.2022. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge žena Općine Vidovec, zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, vidovečki gibanik, postao je jedan od promotora vidovečkog kraja. Riječ je o tradicionalnom težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.

gibanik_3.jpg

- I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Sama priprema je dosta zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno umočiti u mlijeko tako da je samo gibalo dosta rijetke strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva, sol i šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti, krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i promoviramo naš gibanik – objasnila je predsjednica Udruge žena Općine VIdovec Ivanka Lonjak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog gibanika.

- U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova prezentacija izvan granica naše države - najavio je Hrnić koji kaže kako je današnja promocija dobra prilika da se stanovnici iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade vidovečkog gibanika.

gibanik_4.jpg

- Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20.000 kuna – rekao je i priznao kako u posljednje vrijeme dobivaju sve više upita od ugostitelja diljem Varaždinske županije koji bi vidovečki gibanik htjeli uvrstiti u ponudu svojih restorana, što je značajna i pozitivna stvar kako za Udrugu, tako i za sam kolač.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je još jedan zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.

- Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas ovdje imamo prezentaciju vidovečkog gibanika jer je to još jedan proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko zelje oznakom izvornosti na nivou EU - izjavila je zamjenica župana Zagorec.

gibanik_5.jpg

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek najavio je kako bi do kraja godine svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo vidovečkom gibaniku.

- Izrada monografije u završnoj je fazi i nadam se da će krajem godine biti i njena promocija, čime bi se šira javnost mogla upoznati s povijesnim značajem ovog kolača – rekao je pročelnik Vincek, naglasivši kako se javnost posljednjih godina sve više okreće kvalitetnim domaćim, tradicionalnim proizvodima ponukani ponukani različitom proizvodima čije deklaracije ne odgovaraju kvaliteti proizvoda.

gibanik_11.jpg

- Stoga, Varaždinska županija ulaže napore u prepoznatljivost kvalitete svojih zaštićenih proizvoda, a na tragu smo i toga da sljedeći zaštićeni proizvod na europskoj razini bude kučanski koščičjak – najavio je Vincek.

Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina“, dok su atmosferu kroz pjesmu i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a Hajdina.