FOTO U Atriju Županijske palače i ovog vikenda veselo i raspjevano Foto: Varaždinska županija

FOTO U Atriju Županijske palače i ovog vikenda veselo i raspjevano

Varaždinske vijesti | 27.8.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

U Atriju Županijske palače ove subote, a na poziv Turističke zajednice Varaždinske županije, Grad Novi Marof i tamošnja turistička zajednica najavili su svoje nadolazeće manifestacije – Dane vrganja i crnog tartufa u Paki, koji se održavaju 17. i 18. rujna, dok je Etno udruga "Greben" predstavila "Dane pere" – tradicionalnog kolača tog kraja.

- Veselimo se nadolazećim manifestacijama i iskoristili smo ovo lijepo vrijeme i Špancirfest kako bi posjetitelje upoznali s našim manifestacijama i što ih sve očekuje ukoliko ih posjete – rekla je, između ostalog, voditeljica ureda TZ Grada Novog Marofa Renata Horvatić, te se nadovezala kako su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki lijepa tematska manifestacija, a Paka je zanimljiva i zbog svoje utvrde Paka koja se povezuje s utvrdom Čanjevo.

- To je spoj gastro doživljaja, kulture i aktivnog turizma. Organizirat ćemo i Lov na crni tartuf, budući da se prije nekoliko godina došlo do spoznaje da tartufi postoje i u našem kraju. Priprema se tematska hrana, jedan dan vrganji, drugi dan tartufi. Organiziramo i edukativne radionice za djecu, a budući da na našem području ima i dabrova, prezentiramo i njihov način života. Bit će opet zanimljivo i lijepo i pozivam sve da nam se pridruže – poručila je Horvatić.

Dane pere, autohtone slastice, Etno udruga Greben organizirat će, ove godine, također u rujnu. Pera je domaći kolač koji se priprema u različitim oblicima i s raznim nadjevima, a riječ je o slastici koja se priprema širom novomarofskoga kraja.

Udruge sa svog područja došao je podržati i gradonačelnik Novom Marofa Siniša Jenkač.

- Drago nam je što nas je Varaždinska županija ugostila i pružila nam priliku da predstavimo dio naših udruga koje se bave očuvanjem tradicijskih jela, naše tradicijske kulture, ali i promiču prirodne ljepote i znamenitosti našeg novomarofskog kraja – zahvalio je gradonačelnik Jenkač.

Uz mnogobrojne građane Atrij su obišli i župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

- Drago mi je što je i ovaj vikend Atrij u znaku naših vrijednih udruga koje njeguju našu kulturu, tradiciju, običaje, hranu kakvu su pripremale naše mame i bake. Veseli me što su i mnogobrojni posjetitelji Špancirfesta prepoznali naš program u Atriju, jer kada zavire u njega, zadrže se, popričaju s našim udrugama, kušaju naše tradicijske proizvode i na taj način upoznaju se s bogatstvom našeg kraja – rekla je zamjenica Zagorec.

U Atriju se svojim proizvodima i pjesmom predstavio i KUD Kraljica mira, relativno mlado Društvo koji njeguju običaje svojega kraja.

Nedjelja, 28. kolovoza, od 10 do 12 sati rezervirana je za KUD-ove s područja novoosnovane Turističke zajednice Područja Sjever Zagorja koji će predstaviti pjesme i plesove svoga kraja. Tako će posjetitelji u Atriju moći vidjeti KUD Petrijanec, Zbor Stellarium Cestica i KUD Klaruš Maruševec, a zanimljivu izložbu pripremaju članovi Udruge pčelara "Varaždin Breg" uz glazbenu podlogu tamburaša KUD-a Vidovec.

atrij_zupanijska_palaca_27082022_1.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_2.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_3.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_4.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_5.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_6.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_7.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_8.jpg

atrij_zupanijska_palaca_27082022_9.jpg