FOTO U atriju Županijske palače "špreha" se naveliko, glavni krivac - 17. Theaterspile!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.6.2021. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače danas su počele 17. Theaterspiele, dramske igre na njemačkom jeziku. Iako su prošle godine odgođene zbog pandemije koronavirusa, ove godine organizatori su se uhvatili organizacije čim je pandemija počela jenjavati, iako sve do prije nekoliko dana nisu znali hoće li se moći održati.

- Prošle godine smo, nažalost, morali otkazati Theaterspiele, zbog pandemije, a ove godine kako je pandemija polako počela jenjavati, pokrenuli smo se i uspjeli od Stožera dobiti dozvolu i ovaj prekrasan prostor atrija Županijske palače kako bi se održale 17. Theaterspiele. Ovogodišnje dramske igre, nažalost, nisu međunarodne jer je problem ugostiti grupe iz inozemstva zbog epidemioloških razloga, ali imamo grupe iz cijele Hrvatske: gosti nam dolaze iz Međimurske, Osječko-Baranjske, Vukovarsko-Srijemske, Krapinsko-Zagorske, Primorsko-Goranske i naše, Varaždinske županije. Bila sam oduševljena što su se prijavili i ove godine imamo sveukupno 15 grupa, od vrtića do srednjih škola - rekla je Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i inicijatorica ovog projekta koji je započeo prije 17 godina.

040621_Theaterspiele_1_Medium.JPG

Cilj dramskih igara je promicanje njemačkog jezika, suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića koji sudjeluju i to ne samo na području naše zemlje, nego i na međunarodnoj razini.

- Stvarno smo popularni, ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji što je veliki značaj za popularizaciju njemačkog jezika, što nam je i zapravo cilj, a i kada vidite ovu djecu i energiju, vidite koliko je njemački jezik veselje i nije bauk - rekla je Lesar Dolenc.

Ističe kako djeca nemaju otpora u učenju njemačkog jezika.

- Možda malo ispočetka zbog toga što misle da je njemački jezik težak, ali kad ga počnu učiti i kad se pokrene cijela priča, kad se dolazi ovdje nastupati, sva taj bauk, ta "magla" oko njemačkoj jezika se diže, sve je ljepše i lakše - ustvrdila je.

Organizatori ove međunarodne manifestacije su Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području RH "Europski kulturni krug - EKULT" uz OŠ Vidovec te Općinu Vidovec. Riječ je o projektu koji je u ovih 17 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Županije Varaždinske, Općine Vidovec te brojnih medijskih pokrovitelja.

- Nadam se da ćemo druge godine moći održati ovu manifestaciju, ali u proširenom izdanju - najavila je Lesar Dolenc.

Na 17. Theaterspileu je bili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i nova zamjenica župana Silvija Zagorec.

040621_Theaterspiele_2_Medium.JPG

Kako je naglasila, sama činjenica da se ove igre održavaju već 17. godina zaredom dokazuje entuzijazam i energiju organizatora, prije svega djelatnika Osnovne škole Vidovec da se njemački jezik dodatno popularizira i promovira.

- Svima nam je dobro poznato kako je Savezna Republika Njemačka nama vrlo bliska zemlja, mnogo naših ljudi radilo je i radi te živi u toj državi, a sve veći broj turista dolazi iz Njemačke i zato je iznimno važno znati njemački jezik te poznavati njemačku kuturu i običaje. Upravo su dramske igre svojevrsni doprinos učenju tog jezika i Varaždinska županija je to do sada podržavala, a podržavati će i dalje. Stara uzrečica "Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš“ aktualnija je nego ikada prije i ja svim sudionicima ovih igara želim puno novih znanja, spoznaja te puno novih naučenih stranih riječi – rekla je Zagorec.

Kako je bilo na 17. dramskim igrama na njemačkom jeziku pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.