FOTO Trijumfalnim koncertom Varaždinski folklorni ansambl otvorio novu sezonu Foto: VFA / FAS

FOTO Trijumfalnim koncertom Varaždinski folklorni ansambl otvorio novu sezonu

Varaždinske vijesti | 20.9.2022. u 19:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski folklorni ansambl održao je u subotu, 17. rujna vokalno-instrumentalni koncert "Igrajte nam mužikaši" u koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na programu su bile vrhunske skladbe najboljih hrvatskih folklornih skladatelja poput "Jačka iz Gradišća" Marijana Makara, "Na vrčaku tulipani" Bože Potočnika i "Idem kolu makar ne igrala" Ivice i Branka Ivankovića.

"Kada čujemo riječ folklor, prvo pomislimo na ples. No folklor su i običaji, usmena književnost, nošnje, pa tako i glazba. Upravo je glazba danas u prvom planu," istaknuo je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin u uvodu koncerta.

Koncert je prikladno započeo stihovima "Dobar večer, dobri ljudi", nakon čega je uslijedilo sat vremena glazbenog putovanja Hrvatskom, od zvukova doline Neretve do međimurske popevke, od klapske pjesme do slavonskih i baranjskih kola.

U sklopu koncerta premijerno je izveden splet međimurskih pjesama pod nazivom "Popevke tete Lize" koji je za Varaždinski folklorni ansambl priredio Alan Kanski, voditelj orkestra Ansambla LADO. Popevku "Nega sonca nit meseca" izvrsno je interpretirala solistica Maja Delić, nakon čega joj se ženski dio zbora pridružio na pjesmama "Deca, moja deca" i "Do kirija vuska steza širok pot".

Osim kao mješoviti i ženski zbor, članovi VFA nekoliko su glazbenih brojeva izveli u manjim vokalnim sastavima. Muška klapa zapjevala je "Crno oko moje" u obradi Ljube Stipišića, dok je ženska klapa izvela "Zaspalo je siroče" u obradi Joška Ćalete. Tamburaški sastav VFA samostalno se predstavio brojevima "Vudri" Siniše Leopolda i "Ej, na dvi strane" Tibora Büna. Koncert je završio uz naslovnu pjesmu "Igrajte nam mužikaši", nakon čega su pjevači i svirači VFA izveli čak dva bisa uz svevremenske klasike "Letovanić" i "Lepe ti je".

Na koncertu "Igrajte nam mužikaši" nastupala su 34 pjevača i svirača Varaždinskog folklornog ansambla pred gotovo do zadnjeg mjesta popunjenom koncertnom dvoranom HNK u Varaždinu. Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaškog sastava Tomislav Čampa i predsjednik ansambla Pjerino Hrvaćanin.

Bio je ovo prvi cjelovečernji isključivo vokalno-instrumentalni program u povijesti Varaždinskog folklornog ansambla. Koncertu u Varaždinu prethodila su tri koncerta koja su članovi VFA krajem lipnja održali u švicarskim gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Koncertom "Igrajte nam mužikaši" VFA je otvorio novu sezonu za koju pripremaju puno novih projekata i programa. U tijeku je upis novih članova te se svi zainteresirani mogu pridružiti folklornom ansamblu (15 - 15 godina), tamburaškom sastavu (15 - 25 godina), školi folklora (7 - 14 godina) ili školi sviranja tamburaških instrumenata (10 - 14 godina). Upisi se održavaju u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu, ponedjeljkom, srijedom i petkom u 19:30.