FOTO Tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom središnjim ulicama Varaždina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom središnjim ulicama Varaždina

Varaždinske vijesti | 8.6.2023. u 13:26h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Vjernici na blagdan Tijelova sa svojim svećenicima idu gradom u procesiji i javno pokazuju svoju vjeru.Tako je danas bilo i u Varaždinu, gdje je procesiju predvodio varaždinski biskup Bože Radoš koji je u varaždinskoj katedrali predsjedao euharistijskim slavljem.

Navečer u 19:30 u kapelici Trajnog euharistijskog klanjanja u Uršulinskoj 1, biskup Radoš će predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje. Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Tijelovo je katolički Slavi se uvijek u četvrtak, i to deveti četvrtak iza Uskrsa. Za Katoličku crkvu ova svetkovina znači spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Sam blagdan Tijelovo pojavio se početkom trinaestog stoljeća kada je augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni je mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavila Euharistija. Danas je to i državni praznik u nekim zemljama, poput Hrvatske.