FOTO: Svečanom priredbom otvorena nova sportska dvorana VI. OŠ Varaždin Foto: Krešo Đurić

FOTO: Svečanom priredbom otvorena nova sportska dvorana VI. OŠ Varaždin

Varaždinske vijesti | 23.9.2019. u 19:06h | Objavljeno u Društvo

Plesom i pjesmom danas je svečano otvorena nove sportske dvorane VI. osnovne škole Varaždin, na kojem su bili i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te njezina pomoćnica Lidija Kralj.

Da je ova škola došla kao dugogodišnje iščekivanje svih i učitelja i učenika, ali i lokalne zajednice naglasio je ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.

- Izgrađena je nova dvodijelna dvorana i nove učionice biologije, kemije i informatike, sve s pripadajućim kabinetima. Nova multimedijska knjižnica koja postaje centralni dio škole u kojoj će se okupljati svi njezini učenici i učitelji. U njoj će moći istraživati, čitati. Proširena je blagovaonica i time je omogućen normalniji način sudjelovanja u užini. Po prvi puta će naši učenici moći sjediti za vrijeme užine i ručka. Prošireni su kapaciteti zbornice koja stvarno mora odgovarati broju zaposlenika, s imamo 100 zaposlenika i 800 učenika, a od toga je 55 učitelja i 10 učitelja u produženom boravku. Puno je tu asistenata i pripravnika i također posebno me veseli što su uređeni specijalizirani kabineti koji će omogućiti našim učenicima eksperimentalnu, problemsku i istraživačku nastavu, a to je ono radi čega smo mi zaista ovdje - rekao je ravnatelj Stančić.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je ravnatelju škole i osnivaču Gradu Varaždinu na ovom projektu.

- S obzirom na to da je ovo škola s prošlogodišnjeg eksperimentalnog programa "Škola za život" nama je izuzetno važno, i meni osobno, da je to sada zapravo i prostor za život i to ne samo u prenesenom smislu već doslovnom. Ovo pokazuje da osnivač skrbi o školi, a što mu je i zadaća. S druge strane kroz protekli period mi smo pomagali ne samo u eksperimentalne škole od kojih je ova jedna, nego smo se trudili protekle dvije godine ulagati u opremu i edukaciju, a to s dobrim sinergijskim osnivačem rezultira ovakve prekrasne škole koja ne samo da ima izvrsne prostore već i izvrsne rezultate. Vidi se stvarno briga i o darovitima i o djeci s teškoćama, uključuju se u humanitarne akcije i taj žar se vidi kada dođete u bilo kojem trenutku u školu. Nadam se da će tako biti i dalje - rekla je Divjak.

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok rekao je da današnje otvorenje ovih prostora ima trojaku vrijednost.

- Ovime smo zaključili kompletnu izgradnju škola koje su sada u jednoj smjeni. Druga vrijednost je činjenica da je ova škola jedna od ponajboljih škola uopće u Hrvatskoj koja je dobila suvremenu knjižnicu i kabinete za STEM područje i treća vrijednost je da ovom dvoranom i naši varaždinski sportaši i osobito sportski podmladak dobivaju dvoranu koju mogu zbilja koristi. To je projekt koji smo naslijedili, nažalost bilo je i onih koji su pokušali podmetati noge, ali na sreću uspjeli smo u tome. Ovo je jedan veliki dan za varaždinsko školstvo - rekao je Čehok i dodao kako je VI. OŠ Varaždin preduhitrila sve, jer su njezini učenici postizali izvrsne rezultate u lošim uvjetima.

- Sada će postizati još bolje rezultate u idealnim uvjetima. Vrijednost ove dvorane je velika. Škola koja nema danas multimedijalnu knjižnicu, teško se može hvatati ukorak s vremenom. Ova škola uz jednosmjensku nastavu sada može imati sve izvannastavne aktivnosti kojih je jako puno, pa ako baš hoćete, sada me ravnatelj više ne mora pitati kamo ćemo ove godine s humanitarnim koncertom. Ovo je prostor u koji možete smjestiti 3000 ljudi. Ovo je velika vrijednost za Grad Varaždin. Ovime postajemo jedini, i ostat ćemo još dugo, dugo vremena jedini grad u Hrvatskoj koji će imati sve škole u jednoj smjeni - istaknuo je varaždinski gradonačelnik. 

Ulaganje u obrazovanje, istaknuo je, najvrijjednija je investicija.

- Doista se nekad čini da su prosvjeta, kultura i sport skupi. I jesu skupi. Prosvjeta je skupa, kultura je skupa, sport je skup, ali ništa nije skuplje za jedan grad i narod od neprosvijećenosti i nekulture. To je apsolutno najskuplja cijena koju čovjek plaća, kao pojedinac, zajednica, grad ili narod. I stoga je svako ulaganje u obrazovanje najbolje ulaganje u razvitak jednog grada, sredine, zajednice i naroda - rekao je uz ostalo Čehok te dodao kako je Gradu ovaj projekt  uložio vlastita sredstva u vrijednosti od 15,8 milijuna kuna.

- To su mala sredstva s obzirom na to što smo naslijedili, a naslijedili smo projekt od 182 milijuna kuna prema JPP-u koji se osam godina nije uspijevao ostvariti i sad smo mi to u dvije godine napravili. Uz ulaganje u II i V. OŠ Varaždin će sigurno imati, i to mogu slobodno reći, najbolje škole u ovom dijelu EU - poručio je Čehok.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci