FOTO Svečano zatvoren varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

vv | 25.8.2023. u 20:09h | Objavljeno u Društvo

Prezentacija programskih sadržaja održana je u četvrtak, 24. kolovoza, a varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, održan je od 17. do 25. kolovoza 2023. godine.

Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije. Ovogodišnju je Školu pohađalo više od 100 polaznika, uz stručno vodstvo filmskih i multimedijskih profesionalaca kroz čak dva seminarska programa i osam radionica. Program Škole obogaćen je dodatnom nastavom, a uz radionice i seminarske programe organizirane su i večernje projekcije i jutarnje filmske analize.

Rezultat provedenih programa brojni su multimedijski radovi i kratkometražna filmska ostvarenja. Prezentacija programskog sadržaja polazničkih radova popraćena je kritičkim osvrtima filmskog montažera i redatelja Damira Čučića.

U varaždinskom kinu Gaj predstavljeni su filmovi nastali u sklopu radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića i radionice eksperimentalnog filma voditelja Marinka Marinkića. Rezultate stečenog znanja i vještina pokazali su i polaznici radionice kamere i snimanja koju su vodili Boris Poljak i Dinka Radonić, montaže pod vodstvom Ivane Fumić i Marina Juranića, radionice vizualnih efekata voditelja Marina Vuletića, radionice dramske pedagogije pod vodstvom Marije Šorše i radionice filmskog scenarija pod vodstvom Ante Zlatka Stolice. U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena je izložba radova s radionice fotografije pod voditeljskom palicom Darija Petkovića.
Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš.

Tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović zahvalila se svim polaznicima, voditeljima, stručnim suradnicima, predavačima, pokroviteljima i partnerima. Također se zahvalila Hrvatskom audiovizualnom centru na podršci i pokretanju važnih projekata i poziva koji omogućuju daljnje djelovanje i rad te održavaju snažan interes za ovakve filmske događaje. Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin zahvalila se organizatorima Škole na šestom gostovanju u Varaždinu, a Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina također je izrazio svoje riječi podrške za nastavak djelovanja Škole i prepoznao važnost rada na području filmske pismenosti.

Ingrid Padjen Đurić, viša stručna savjetnica za filmsku pismenost pri HAVC-u istaknula je važnost Škole kao mjesta gdje motivirani i entuzijastični polaznici iz godine u godinu imaju priliku slušati vrhunska predavanja i polaziti mnogobrojne specijalističke radionice, mnogi od kojih to znanje nesebično dalje prenose mlađim generacijama u školama. Za kraj, prof. dr. sc. Hrvoje Turković osvrnuo se na 25 godina rada Škole i pojasnio nam kako je Škola nastala.

Iako je tradicionalno varaždinsko izdanje Škole službeno završeno, ova se posebna 25. godina Škole slavi i prvim gostovanjem Škole u Puli koje počinje već 28. kolovoza, a traje do 1. rujna. Gostovanjem u Puli obuhvaćeni su seminarski program, radionice kamere i snimanja, hibridnog filma te animiranog filma.

25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” održana je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Grada Pule, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Filmsko-kreativni studio VANIMA, POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.