FOTO Svečano u HNK Varaždin: Strojarska i prometna škola obilježila 30. godina rada

IHR/Varaždinske vijesti | 27.4.2022. u 13:55h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom HNK danas je svečano obilježen veliki jubilej: 30. godina rada Strojarske i prometne škole Varaždin. Kao samostalna ustanova, Strojarska i prometna škola Varaždin djeluje od rujna 1992. godine, a nastala je transformacijom Srednjoškolskog centra za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova Varaždin.

- Naša škola danas je specijalizirana u dva sektora, strojarstvu i prometu. Imamo 621 učenika koji se školuju u 12 tehničkih i obrtničkih programa u ukupno 31 razrednih odjela – rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

DSC_9392.jpg

Istaknula je kako se u zadnje vrijeme sve više u društvu osvijestila potreba za strukovnim obrazovanjem.

- Nedostatak stručno obrazovanih radnika potaknula je poslodavce da jače surađuju sa školom, a i sama Varaždinska županija je prepoznala potrebu ulaganja u našu školu, tako da smo prva škola u projektu Strukovnih centara izvrsnosti i strojarstva u sklopu kojeg smo obnovili radionice, a osnovali smo i opremili nove praktikume koji našoj školi daju poseban značaj - istaknula je Klarić.

Osim po obrazovanju budućih prometnih i strojarskih stručnjaka, Strojarska i prometna škola Varaždin najuspješnija je škola po obrazovanju odraslih po broju polaznika.

DSC_9431.jpg

- Osim što nudimo sva ona zanimanja koja imamo u redovitom obrazovanju, posebno smo uspješni u edukaciji. Tako provodimo osposobljavanje vozača vozila za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu (ADR), a provodimo i program periodičke izobrazbe vozača (za upis KODA 95) za kategorije C, CE, D i DE, koji je obavezan za sve vozače koji žele poslovati izvan granica Hrvatske – istaknula je ravnateljica Klarić i dodala kako su pred osnivanjem Centra izvrsnosti iz prometa, koji će biti novi centar u sklopu Centara izvrsnosti iz Varaždinske županije.

DSC_9346.jpg

- Sektor prometa je naš izuzetno uspješan sektor. U zadnjih 15-ak godina naši učenici su državni prvaci u tom sektoru, a bili smo i pioniri u organizaciji WorldSkills Croatia, državnog natjecanja strukovnih škola, za koje smo i ove godine ponovno domaćini. Naši djelatnici prepoznali su potrebu strukovnog obrazovanja i sudjeluju u izradi novih strukovnih kurikuluma u okviru projekta modernizacije strukovnog obrazovanja, koja se provodi kroz Agenciju za strukovno obrazovanje. To je prepoznala i Varaždinska županija i počeli su već dogovori i planovi da dio škole krene u rekonstrukciju, gdje bi se napravili praktikumi za prometna zanimanja i nova zanimanja za koja se trenutno pišu kvalifikacije – najavila je ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Da je upravo ova škola važan „kotačić” obrazovnog sustava Varaždinske županije istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

DSC_9419.jpg

- Strojarska i prometna škola Varaždin je nadaleko poznata po strukovnom obrazovanju i nositelj je Centra izvrsnosti iz područja strojarstva. U strukovnom obrazovanju Varaždinske županije ova je škola iznimno visoko podigla ljestvicu i na to smo iznimno ponosni. Drago mi je što se transformirala u jednu modernu ustanovu upravo prateći potrebe i tržište rada. Kontinuiranim ulaganjem u centre izvrsnosti Varaždinska županija omogućava svim našim učenicima istraživački pristup, timski rad, rad u moderno opremljenim laboratorijima i na to smo iznimno ponosni, a to je jedna garancija da naši učenici osvajaju brojna odličja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Iskrene čestitke svim profesorima, učiteljima i mentorima koji su godinama odgajali brojne generacije i stvarali kvalitetno društvo znanja – rekla je Zagorec.

DSC_9301.jpg

Čestitke na 30. godina rada profesorima, učenicima i svim djelatnicima u ime gradonačelnika Nevena Bosilja i Gradskog vijeća Varaždina Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin uputila je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

DSC_9442.jpg

- Trideset godina rada je doista vrijedna obljetnica da se svi okupimo i čestitamo ravnateljici i svim djelatnicima te učenicima na njihovim dosadašnjim rezultatima i uspjesima. Varaždinska županija i Grad Varaždin vodeći su u obrazovanju, a Strojarska i prometna škola također se istaknula na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kao vodeća u svojim strukama, posebice prometu i razvoju novih tehnologija. Stoga je na nama da im i dalje pružimo podršku i nastave uspješan rad – istaknula je Grđan.

U sklopu svečanosti promovirana je i prigodna spomenica škole, a nekoliko riječi nazočnima uputio je i bivši ravnatelj škole Milan Žunar koji je tu dužnost obnašao deset godina.

Kako je bilo na svečanosti pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci