FOTO Strojarska i prometna škola dobila novih 350 "kvadrata" moderno uređenog prostora Foto: Krešimir Đurić

FOTO Strojarska i prometna škola dobila novih 350 "kvadrata" moderno uređenog prostora

| 11.4.2017. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin danas su svečano otvorene novouređene prostorije u potkrovlju škole. Na oko 350 m2 prostora, uređena je knjižnica, multimedijska učionica, učionica za rad s grupom učenika, kabinet nastavnika hrvatskog i stranih jezika, čajna kuhinja za učenike s posebnim potrebama i zaposlenike škole te sanitarni čvor.

- Ovo je za našu školu od posebne važnosti. Dosad smo imali skučeni prostor za knjižnicu, a ovi prostori koje danas otvoramo u potpunosti su usklađeni s državnim pedagoškim standardom. Usto, zgrada sada ima sve standarde koje propisuje i Zakon o zaštiti na radu. Uređenje je bilo nužno jer zgrada nije zadovoljavala po broju sanitarnih čvorova i neadekvatnom prostoru za školsku knjižnicu - istaknuo je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole, dodavši da su uvjeti za uređenje potkrovlja stvoreni 2013. godine kada je zgrada energetski obnovljena, kao i da zgrada ima arhitektonski potencijal za uređenje dodatnih 600-tinjak kvadrata.

- Strojarstvo i promet vrlo se brzo razvijaju te traže vrlo velika ulaganja. Mi smo najopremljenija škola u ovom dijelu Hrvatske, kako u strojarstvu, tako i u prometu i logistici. Iako bih u ovom trenutku mogao nabrojiti barem desetak želja za daljnje uređenje, ono što već imamo, koristimo na najbolji mogući način. Također, otvaranje ovih prostora šalje dodatnu poruku, a to je da ne ulažemo samo u struku i praktičnu nastavu, nego brinemo o svakom učeniku kojemu ovaj prostor omogućava individualni razvoj - naglasio je Žunar.

U uređenje je Varaždinska županija uložila oko 1,2 milijuna kuna, dok je škola z vlastitih prihoda ostvarenih na tržištu dodatno uložila oko 200.000 kuna. Gradnja i opremanje trajali su oko godinu i pol dana, a namještaj je osmislila i izradila Strojarska i prometna škola u suradnji sa Srednjom strukovnom školom.

Svečanom su otvorenju, uz nastavnike, djelatnike škole i učenike te druge goste, prisustvovali i župan Predrag Štromar, dožupan Alen Kišić te pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

- Svake godine nešto radimo u ovoj školi, ali i u svim srednjim školama ovdje u Hallerovoj aleji. Već je u cijeloj Hrvatskoj prepoznato da se ovdje nalaze najbolje srednje škole i da svi koji koji žele dobro učiti, trebaju doći u Varaždin i u Hallerovu aleju. Naime, kod nas srednje škole upisuje po 200 učenika više nego što ih završava naše osnovne škole. Ulaganjem u obrazovanje pomažemo mladima da kasnije nađu adekvatan i kvalitetan posao ili da upišu kvalitetan fakultet - naglasio je župan i dodao da je Varaždinska županija rekorder u ulaganju u obrazovanje.

- Mi ulažemo preko 100 milijuna kuna u obrazovanje, jedan dio je iz decentraliziranih sredstava, a dio je iz izvornog proračuna. Po postotku koji iz proračuna izdvajamo za obrazovanje, rekorderi smo među hrvatskim županijama, jer više od 50 posto županijskih proračunskih sredstava ide u obrazovanje - napomenuo je Štromar.

Uređenje novih prostora, osobito knjižnice, poticaj je učenicima da više čitaju.

- Naši učenici jako puno čitaju, pohađaju dodatne obrazovne aktivnosti koje smo im omogućili preko Centara izvrsnosti. U deset centara izvrsnosti imamo gotovo 900 polaznika i moramo ih pohvaliti. Kad im omogućite dobre uvjete, oni to znaju iskoristiti. Moram priznati da osobno sve manje čitam, ali i dalje čitam barem tri-četiri knjige godišnje - rekao je Štromar, a na novinarsko pitanje koju bi knjigu preporučio učenicima, rekao je:

- Kad izađu iz obrazovnog sustava i kad se susretnu s poslovnim i životnim izazovima, preporučio bih im "Mrtve duše" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, roman čije su ideje i danas vrlo aktualne i dobro prikazuje način na koji neki građani razmišljaju - kazao je Štromar.