FOTO Srednja škola Novi Marof primjer je uspješne mlade škole! Obilježena je 10. obljetnica djelovanja škole

VV | 27.3.2023. u 14:38h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Srednja škola Novi Marof u Kulturnom centru Ivan Rabuzin proslavila je 10 godina uspješnog rada škole. Iako se radi o „tek” deset godina rada i postojanja ustanove ona za grad Novi Marof ima veliki značaj ne samo kao statusni simbol već daje i život gradu budući da svakog dana oko 130 učenika stiže u Novi Marof i to ne samo Novomarofčana, nego i sa šireg područja južnog dijela Varaždinske županije, a neki dolaze i iz Konjščine, iz Zeline pa i Varaždina.

Osim toga, škola zapošljava značajan broj nastavničkog i ostalog osoblja što je također jedan gospodarski aspekt zbog kojeg je pozitivno i značajno imati srednju školu u jednom malom gradu kao što je Novi Marof.

Prisjećajući se početaka, ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec kaže kako je škola počela skromno, a danas su iznimno uspješna obrazovna institucija.

- Pod uspješna – mislim prvenstveno na rad naših djelatnika i rezultate učenika, zatim na suvremenu opremljenost te snažnu suradnju s ostalim institucijama. Početna ideja o osnivanju Škole krenula je od pročelnika Huđeka. Često pričamo o tim počecima, a danas je ta ideja stvarnost! Stvarnost u kojoj se trenutno školuje 130 učenika i u kojoj radi 43 djelatnika – s ponosom poručuje Žganec.

Zatim se Žganec zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja srednje škole u Novom Marofu, ali i na podršci Grada Novi Marof!

- Grad Novi Marof se često spominje kao inspiracija i poticaj drugim gradovima za uvođenje novih i još boljih mjera u obrazovnom sektoru. Kroz ovih 10 godina bilo je mnogo izazova – od stvaranja imidža i prepoznatljivosti Škole preko stvaranja i opremanja dodatnih prostora za obrazovanje i energetske obnove zgrade do stalnog traženja obrazovnih programa – rekao je Žganec te je za kraj poručio učenicima da ostanu i dalje tako vrijedni jer su upravo oni najbolji promotori škole.

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač u svom je govoru naglasio da SŠ Novi Marof za ničim ne zaostaje za puno jačim školama sa statusnim simbolom postojanja više desetaka ili stotina godina.

- Naši učenici postižu odlične uspjehe što je vidljivo na mnogim natjecanjima, a pogotovo kod upisa na fakultete gdje su učenici SŠ Novi Marof među najboljima. Kada  se provode inicijalni testovi na fakultetima  naši učenici su jako dobro ocijenjeni – kazao je Jenkač dodajući da škola pokreće nove obrazovne smjerova u čemu ova obrazovna ustanova ima punu podršku Grada Novog Marofa. Prvi čovjek Novog Marofa obećao je daljnju pomoć.

- Mi ne samo da pomažemo uređenje učionica i ostalih materijalnih potreba nego svakom našem učeniku koji upiše srednju školu doniramo laptop, doniramo knjige i na taj način želimo potaknuti naše učenike s područja Novog Marofa, ali i iz drugih krajeva, da upisuju našu novomarofsku školu – zaključio je Jenkač.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrovitelj je proslave 10. obljetnice djelovanja Srednje škole Novi Marof a svečanosti je prisustvovala  Andreja Uroić Landekić voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja. Naglasila je kako je Ministarstvo itekako zadovoljno radom Srednje škole Novi Marof, škole koja ima suvremenu opremu i odlično pripremljen prostor te dobre materijalne uvjete.

- Ministarstvo već, ne samo 10 godina, nego i više godina prati Varaždinsku županiju, a pogotovo razvoj Srednje škole Novi Marof. 10 godina je jako brzo prošlo, a škola se profilirala. Jačala je svoje organizacijske, programske i ljudske kapacitete, a sada i prostorne kapacitete – izjavila je Uroić i dodala kako kreće i novi strukovni kurikulum – tehničar za računalstvo.

U povodu deset godina postojanja i rada škole župan varaždinske županije Anđelko Stričak je izrazio zadovoljstvo što ova obrazovna ustanova bilježi dobre rezultate čestitavši pritom ravnatelju, profesorima te učenicima škole ovu lijepu obljetnicu.

- Srednja škola Novi Marof se nalazi na dvije lokacije, obje su zgrade energetski obnovljene i jako dobro opremljene. Nedavno smo također obišli Osnovnu školu u Šemovcu, gdje sam naglasio da će ove godine u školama kojima je osnivač Varaždinska županija biti niz manjih zahvata, odnosno investicija vezanih na samo uređenje učionica, okoliša i njihovu opremljenost. Danas imamo priliku vidjeti jednu novu, lijepo uređenu informatičku učionicu koja će sasvim sigurno biti korisna i učenicima i profesorima. Uz to, smatram da je bitno naglasiti, imamo nekoliko velikih gradilišta. U sklopu naših srednjih škola gradi se Centar kompetentnosti, a također u sklopu srednje poljoprivredne škole u Vinici gradi se centar kompetencije u poljoprivredi. Planiramo i nadamo se da će sve ići svojim tokom i da će ove godine oba centra biti završena. U sljedeća dva tjedna biti će raspisano još nekoliko natječaja za projektiranja. Kao što su izrada potrebne dokumentacije za izgradnju školsko - sportskih dvorana u sklopu osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, dogradnja glazbene škole, obnova dvorca Šaulovec, zatim za dogradnju osnovne škole u Ivancu imamo spremnu dokumentaciju tako da nas u narednom periodu očekuje još niz većih investicija u sklopu naših osnovnih i srednjih škola. Čestitke svima na tome, a naročito našem resornom pročelniku Huđeku i ono što treba naglasiti je činjenica da bez snažne potpore  resornog Ministarstva i Vlade ne bi mogli realizirati sve te investicije – zaključio je župan Stričak.

Prije same svečanosti u prostorima Srednje škole Novi Marof otvorena je nova informatička učionica u čije je  opremanje uloženo preko 25.000 eura. Učionica je opremljena suvremenom informatičkom opremom za potrebe izvođenja nastave za novi obrazovni program Tehničar za računalstvo.