FOTO Srednja škola Arboretum Opeka na Erasmus+ projektu ”Znanjem za bolje sutra”

vv | 6.12.2022. u 21:30h | Objavljeno u Društvo

Projekt je bio namijenjen učenicima svih programa koje škola upisuje, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, vrtlar, agrotehničar, veterinarski tehničar, kuhar, pomoćni vrtlar, pomoćni kuhar i slastičar, u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama

Srednja škola Arboretum Opeka provela je Erasmus+ KA projekt “Znanjem do boljeg sutra”. Projekt je trajao od 1. rujna 2021. do 30. studenog ove godine, a vrijednost projekta je 77.098,20 eura. Nositelj ovog projekta bila je upravo Srednja škola Arboretum Opeka, inače dobitnica Erasmus + povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju za razdoblje 2020. do 2027. godine.

Projekt za sve učenike

U ovaj projekt prvo su bila uključena 27 učenika, četiri pratitelja učenicima i dva strukovna nastavnika iz područja prehrane, koji sudjeluju na stručnom usavršavanju. Međutim, Srednja škola Arboretum Opeka dodatno je financirala četiri učenika i jednog pratitelja vlastitim sredstvima škole, tako da je ukupno u projektu sudjelovala 31 učenika i pet pratitelja.

11.jpg

- Projekt je namijenjen učenicima svih programa koje škola upisuje, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, vrtlar, agrotehničar, veterinarski tehničar, kuhar, pomoćni vrtlar, pomoćni kuhar i slastičar, u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama. Ponosni smo da i učenici pomoćnih zanimanja sudjeluju u projektu te time promoviramo načela jednakosti, inkluzije i jednakih šansi za sve. Učenicima pomoćnih zanimanja osiguravamo dodatnog pratitelja koji je sa njima na stručnoj praksi te pomaže u izvršavanju radnih obveza - ističu iz škole.
Učenici i zapolsenici škole bili su na mobilnosti koja je trajala 14 dana. Od toga, 10 dana učenici odrađuju praktičnu nastavu u trajanju od sedam sati dnevno, dok se četiri dana odnose na razgledavanja, upoznavanje sredine u kojoj učenici borave. S učenicimaje bio i nastavnik - pratitelj, koji je 100 posto posvećen učenicima.

1.jpg

Stručna praksa u inozemstvu

- Zahvaljujući ovoj mobilnosti učenici i nastavnici su stručnu praksu odradili kod inozemnih partnera, Biotehniškom centru Naklo iz Slovenije, Kroatische Wirtschaftsvereinigunge V. u Frankfurtu u Njemačkoj te u tvrtci IPEA LA Reid iz Belgije. Osim što učenici naše škole sudjeluju u mobilnosti u drugim zemljama EU također smo i škola domaćin za inozemne učenike i nastavnike u sklopu projekta Erasmus+. Tako je ove godine škola je bila domaćin učenicima i nastavnicima iz 18 učenika i dvoje nastavnika iz slovenskog Biotehniškog centra Naklo, te je tom prigodom organizirana praktična nastava iz područja poljoprivrede - navode u Srednjoj školi Arboretum Opeka.

15.jpg

61.jpg

27.jpg

3.jpg

29.jpg

33.jpg

37.jpg

45.jpg

Zašto je važan Erasmus+? Cilj programa Erasmus+ je poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te pružanje prilike učenicima i osoblju za usavršavanje u inozemstvu. Stjecanje i povećanje stručnih kompetencija, povećanje kvalitete poučavanja, povezivanje obrazovnog sektora i tržišta rada, internacionalizacija ustanove, ali i povećanje jezičnih kompetencija, razvijanje samostalnosti učenika, upoznavanje drugih kultura, načina života i običaja zemlje domaćina. Srednja škola Arboretum Opeka dobitnica je i povelje za mobilnostkoja predstavlja priznanje za prethodno kvalitetno provedene mobilnosti učenika i nastavnika odnosno akreditacija organizacija s dokazanim uspjehom u organizaciji visokokvalitetne mobilnosti učenika i osoblja u Strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci