FOTO Srednja škola Arboretum Opeka na Erasmus+ projektu ”Znanjem za bolje sutra”

vv | 6.12.2022. u 21:30h | Objavljeno u Društvo

Projekt je bio namijenjen učenicima svih programa koje škola upisuje, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, vrtlar, agrotehničar, veterinarski tehničar, kuhar, pomoćni vrtlar, pomoćni kuhar i slastičar, u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama

Srednja škola Arboretum Opeka provela je Erasmus+ KA projekt “Znanjem do boljeg sutra”. Projekt je trajao od 1. rujna 2021. do 30. studenog ove godine, a vrijednost projekta je 77.098,20 eura. Nositelj ovog projekta bila je upravo Srednja škola Arboretum Opeka, inače dobitnica Erasmus + povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju za razdoblje 2020. do 2027. godine.

Projekt za sve učenike

U ovaj projekt prvo su bila uključena 27 učenika, četiri pratitelja učenicima i dva strukovna nastavnika iz područja prehrane, koji sudjeluju na stručnom usavršavanju. Međutim, Srednja škola Arboretum Opeka dodatno je financirala četiri učenika i jednog pratitelja vlastitim sredstvima škole, tako da je ukupno u projektu sudjelovala 31 učenika i pet pratitelja.

11.jpg

- Projekt je namijenjen učenicima svih programa koje škola upisuje, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, vrtlar, agrotehničar, veterinarski tehničar, kuhar, pomoćni vrtlar, pomoćni kuhar i slastičar, u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama. Ponosni smo da i učenici pomoćnih zanimanja sudjeluju u projektu te time promoviramo načela jednakosti, inkluzije i jednakih šansi za sve. Učenicima pomoćnih zanimanja osiguravamo dodatnog pratitelja koji je sa njima na stručnoj praksi te pomaže u izvršavanju radnih obveza - ističu iz škole.
Učenici i zapolsenici škole bili su na mobilnosti koja je trajala 14 dana. Od toga, 10 dana učenici odrađuju praktičnu nastavu u trajanju od sedam sati dnevno, dok se četiri dana odnose na razgledavanja, upoznavanje sredine u kojoj učenici borave. S učenicimaje bio i nastavnik - pratitelj, koji je 100 posto posvećen učenicima.

1.jpg

Stručna praksa u inozemstvu

- Zahvaljujući ovoj mobilnosti učenici i nastavnici su stručnu praksu odradili kod inozemnih partnera, Biotehniškom centru Naklo iz Slovenije, Kroatische Wirtschaftsvereinigunge V. u Frankfurtu u Njemačkoj te u tvrtci IPEA LA Reid iz Belgije. Osim što učenici naše škole sudjeluju u mobilnosti u drugim zemljama EU također smo i škola domaćin za inozemne učenike i nastavnike u sklopu projekta Erasmus+. Tako je ove godine škola je bila domaćin učenicima i nastavnicima iz 18 učenika i dvoje nastavnika iz slovenskog Biotehniškog centra Naklo, te je tom prigodom organizirana praktična nastava iz područja poljoprivrede - navode u Srednjoj školi Arboretum Opeka.

15.jpg

61.jpg

27.jpg

3.jpg

29.jpg

33.jpg

37.jpg

45.jpg

Zašto je važan Erasmus+? Cilj programa Erasmus+ je poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te pružanje prilike učenicima i osoblju za usavršavanje u inozemstvu. Stjecanje i povećanje stručnih kompetencija, povećanje kvalitete poučavanja, povezivanje obrazovnog sektora i tržišta rada, internacionalizacija ustanove, ali i povećanje jezičnih kompetencija, razvijanje samostalnosti učenika, upoznavanje drugih kultura, načina života i običaja zemlje domaćina. Srednja škola Arboretum Opeka dobitnica je i povelje za mobilnostkoja predstavlja priznanje za prethodno kvalitetno provedene mobilnosti učenika i nastavnika odnosno akreditacija organizacija s dokazanim uspjehom u organizaciji visokokvalitetne mobilnosti učenika i osoblja u Strukovno obrazovanje i osposobljavanje.