FOTO Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ oduševilo nastupom, Dan nacionalnih manjina obilježen u duhu suradnje i zajedništva

Varaždinske vijesti | 20.5.2023. u 17:05h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Uz bogat program na središnjem je varaždinskom trgu u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina.

Tako se prigodnim programom predstavila i Slovenska nacionalna manjina, a nastupio je Pevski zbor Slovenskog kulturnog društva „Nagelj“.

Slovensko kulturno društvo „Nagelj“, kao član Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, kroz svoj rad doprinosi promociji kulturne baštine i običaja, a zadaća je kroz sudjelovanje na ovakvim manifestacijama približiti sugrađanima sve one vrijednosti koje Slovenska nacionalna manjina ima.

- Iznimno nam je drago da se ova manifestacija već tradicionalno održava na glavnom gradskom trgu, a prema broju posjetitelja vidimo da iz godine u godinu zapravo postaje sve više prepoznatljiva. Zahvaljujemo Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na organizaciji. Varaždin je uvijek bio primjer otvorenosti, tolerancije, ali i prihvaćanja novih ideja i raznolikosti, a sve s ciljem razvoja cijele ove sredine. Cilj ove manifestacije je promicanje raznolikosti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda. Međutim, cilj je i poticati na zajedništvo i suradnju. Stoga je i naša zadaća da doprinosimo suradnji, povezivanju i zajedničkim ciljevima jer samo na taj način možemo našu svakodnevicu učiniti boljom i samo zajedničkim zalaganjima možemo raditi i graditi planove za budućnost - poručila je Ana Antolić iz slovenske nacionalne manjine.

Predstavnica Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji je Barbara Antolić Vupora, dok je zamjenica i voditeljica pjevačkog zbora „Nagelj“, Ivana Dolenec.

Lucija Vupora predsjednica je Vijeća Slovenske nacionalne manjine Cestica, a Martina Lesjak predsjednica slovenskog kulturnog društva Nagelj.