FOTO Slatki i slani štrukli, sarma i druge domaće delicije oduševili Varaždince Foto: Varaždinska županija

FOTO Slatki i slani štrukli, sarma i druge domaće delicije oduševili Varaždince

VV | 5.9.2020. u 13:41h | Objavljeno u Društvo

Obilježava se Dan Varaždinske županije, pa je bilo veselo ispred Županijske palače i u njezinom atriju. Naime, Županijski plac okupio je preko trideset izlagača, moglo se tu naći domaćih proizvoda naših OPG-ovaca, besplatne sarme, bučinog ulja, zelja, medene rakije, različitih vrsta likera i svega ostaloga. Druga po redu "Varaždinska štruklijada“ ponudila je građanima različite vrste štrukli, od onih slatkih, pa sve do slanih, s tikvom, repom, makom, jabukama i orasima.

Župan Radimir Čačić zadovoljan je velikim brojem izlagača i samom atmosferom.

- Mi baš nismo Englezi, ali neke njihove uzrečice vrijede u cijelom svijetu pa tako i kod nas. Jedna glasi: "Bolje da propadne selo nego običaji". Ako postoji jedna tradicija, a postoji, Dana Varaždinske županije, najstarije hrvatske županije u Trojednoj Kraljevini, željeli smo usprkos koroni i ovaj puta obilježiti taj dan, skromnije, u okviru uvjeta koji su propisani. Srećom, moguće je to napraviti na otvorenom i lijep je dan. Na varaždinskom sajmu domaćih proizvoda, Županijskom placu, imamo 36 izlagača. Vidi se da su ljudi jedva čekali da se malo cijela priča pokrene. Ono što je posebna atrakcija ovakvih događanja je da imamo Štruklijadu, osam udruga žena sa svojim specijalitetima, sa svojim najboljim štruklima, a tu je i hotel Minerva. Sve to je razveselilo Varaždince. Drago mi je da je ovo prilika da se svi zajedno dobro osjećamo – rekao je župan, a zadovoljstvo nije ni krila saborska zastupnica Natalija Martinčević.

050920_Dan_zupanije_5_Medium.JPG

- Mi smo u protekle tri godine zaista etablirali jednu potpuno novu manifestaciju, Dane županije, gdje smo imali preko desetak događanja, od koncerata, predstava, izlaganja, gastronomije. Ove godine, nažalost, zbog epidemiološke situacije jedan dio toga ne možemo održati. Danas ovdje imamo 36 izlagača, tu su naši domaći poljoprivredni proizvođači koji nude svoje proizvode. Mi kontinuirano pomažemo obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ovo je krasan vid i mogućnost njihove promocije, ali i prodaje. U atriju Županijske palače se održava Štruklijada, druga po redu. Naše omiljeno, poznato i zaštićeno jelo. Uz to dijelimo besplatnu sarmu i pire krumpir za građane. Nažalost, ove godine također zbog epidemiološke situacijene možemo organizirati Zeljarijadu, ali evo da ne bi cijela godina prošla bez sarme omogućili smo našim građanima da dođu i uživaju besplatno u sarmi – naglasila je Martinčević te dodala kako već tri godine Županija intenzivno podupire poljoprivredne proizvođače.

- Omogućili smo i ovaj Županijski plac i Bučograd gdje smo ih proteklih godina reklamirali diljem Lijepe naše. Bili smo u Puli, Zagrebu, ali i u inozemstvu, u Ljubljani, Trstu, Gracu. Trudimo se probiti ih na hrvatsko tržište, a još više na inozemna tržišta. To nam najviše ide s našim zaštićeni Varaždinskim zeljem. Veliki iskorak smo napravili s našim Varaždinskim bučinim uljem koje je trenutno hit – zaključila je Martinčević.

Plac i Štrukljadu obišli su i zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.