FOTO "Škola za 5" na varaždinskom placu osmašima predstavila srednje škole Foto: Krešimir Đurić

FOTO "Škola za 5" na varaždinskom placu osmašima predstavila srednje škole

Varaždinske vijesti | 3.6.2023. u 09:59h | Objavljeno u Društvo

Učenici i profesori Gospodarske škole, Srednje škola Maruševec, Srednje škole 'Arboretum Opeka' te Prve privatne gimnazije s pravom javnosti u subotu su, uz degustacije, demonstracije i izložbe, predstavili zanimanja za koje školuju učenike

Pred mnogim je osmašima važna odluka – što upisati nakon osnovne škole? Zbog toga je na Varaždinskome placu u subotu 3. lipnja održan događaj nazvan 'Škola za 5' koji već tradicionalno okuplja sve zainteresirane škole iz Varaždina i okolice kako bi se budućim srednjoškolcima olakšao odgovor na ovo pitanje.

Uz prezentacije, degustacije i izložbe radova, na raspolaganju neodlučnim osmašima i njihovim roditeljima bili su profesori i učenici Gospodarske škole, Srednje škola Maruševec, Srednje škole 'Arboretum Opeka' te Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, koje obrazuju djecu za neke od najtraženijih zanimanja današnjice.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Lovro Lukavečki, pružio je podršku manifestaciji koja, kako je istaknuo, ima izuzetan značaj za mlade u našem gradu.

- Prisjećam se vremena kada sam i sam bio osnovnoškolac i prolazio kroz prijelazno razdoblje iz osnovne škole u srednju. To životno razdoblje predstavlja ključnu prekretnicu u životu mladih jer ima značajan utjecaj na usmjeravanje njihovog budućeg životnog puta. Ovaj projekt ima cilj pružiti sveobuhvatne informacije o različitim srednjim školama. Kroz radionice i prezentacije, učenicima i roditeljima omogućuje se direktno povezivanje s predstavnicima škola radi informiranog odabira obrazovnih opcija. Ova inicijativa promiče jednakopravne uvjete za sve učenike i podržava njihovu akademsku i profesionalnu budućnost - rekao je Lukavečki.

Dodao je da podržava inicijativu digitalizacije u obrazovanju te da isto tako prepoznaje važnost direktnog predstavljanja učenicima i njihovim roditeljima.

- Kroz ovakve neposredne interakcije, pruža se prilika za potpuno razumijevanje školskih programa i mogućnosti te se potiče interes i angažman kod učenika i njihovih obitelji. Ovaj projekt svjedoči iznimnoj predanosti Grada Varaždina i Gradske tržnice u pružanju podrške mladim generacijama i stvaranju poticajnog okruženja za njihov cjeloviti razvoj. Grad će nastaviti podržavati slične inicijative koje promiču kvalitetno obrazovanje i budućnost naše djece - napomenuo je Lukavečki.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako ovim događajem tržnica želi biti most između teorije i stvarnog života, te ponuditi posjetiteljima dodatan, društveno koristan sadržaj.

- Mnoga od predstavljenih zanimanja na placu se mogu vidjeti u praksi. Vjerujem da su osmaši i njihovi roditelji otišli s Varaždinskog placa sa svježim perspektivama, novim saznanjima i većom sigurnošću u donošenju važne odluke. Nastavit ćemo podržavati mlade ljude u njihovim obrazovnim putovanjima te pružati potrebne resurse i informacije kako bi ostvarili svoje ciljeve. Željeli smo osnažiti osmaše u donošenju odluka o svojoj budućnosti i pomoći im da shvate raznolikost i mogućnosti koje im se pružaju. Ponosan sam što smo i ove godine uspjeli ostvariti taj cilj kroz projekt 'Škola za 5' te pružiti koristan i inspirativan sadržaj našim mladim posjetiteljima - poručio je Ciglar.

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_1.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_2.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_3.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_4.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_5.jpg

skola_za_pet_varazdinski_plac_03062023_6.jpg