FOTO Seminar folklora alpske zone okupio folkloraše u Maruševcu Foto: VFA

FOTO Seminar folklora alpske zone okupio folkloraše u Maruševcu

Varaždinske vijesti | 9.9.2022. u 19:40h | Objavljeno u Društvo

U subotu i nedjelju, 3. i 4. rujna, u Maruševcu je održano drugo izdanje Seminara folklora alpske zone.

Ovogodišnja tema seminara bili su plesni običaji i glazbena građa Zelinskog prigorja i gradišćanskih Hrvata. Predavanja su se održavala u Domu kulture i u zgradi općine u Maruševcu.

Prvi dan seminara bio je rezerviran za Zelinsko prigorje koje su polaznicima predstavili Ivan Kamenarić, dugogodišnji voditelj folklorne sekcije HPD Zelina, i Alan Kanski, voditelj orkestra Ansambla LADO i narodnog orkestra "Pilari". U poslijepodnevnim satima Bojan Pogrmilović, vokalni pedagog i bivši glazbeni voditelj - dirigent Ansambla LADO, održao je predavanje o narodnim pjesmama i stilskim karakteristikama pjevanja u Zelinskom prigorju i Gradišću.

Drugog dana seminara Tim i Fin Hrvaćanin, umjetnički i plesni voditelj Varaždinskog folklornog ansambla, demonstrirali su plesove južnog Gradišća uz snimke koreografija Folklornog ansambla Štokavci iz Čajte u Austriji.

Seminar folklora alpske zone pokrenuo je Varaždinski folklorni ansambl prošle godine s ciljem promocije tradicijske kulture i baštine alpskog područja te edukacije plesača, svirača i voditelja folklornih skupina iz Varaždinske županije.

Varaždinski folklorni ansambl organizirao je Seminar u suradnji s KUD-om "Klaruš" iz Maruševca i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Općine Maruševec.

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_2.JPG

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_3.JPG

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_4.JPG

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_5.JPG

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_6.JPG

VFA-Seminar-Marusevec_06092022_1.JPG