FOTO Sajam antikviteta pravi je hit, Varaždinci na procjenu nosili "skrivena blaga" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Sajam antikviteta pravi je hit, Varaždinci na procjenu nosili "skrivena blaga"

Varaždinske vijesti | 8.4.2023. u 11:27h | Objavljeno u Društvo

U suradnji s članovima Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, Gradska tržnica Varaždin danas je organizirala prodajni Sajam antikviteta.

Sajam se održava od 8 do 14 sati u Ulici Augusta Šenoe u Varaždinu. Osim vrijednih starih i antiknih predmeta poput namještaja, satova, skulptura, slika, ogledala, nakita, mogu se razgledati i zbirke starog i suvremenog kovanog novca te vojnih odlikovanja i medalja od povijesnog, kulturnog i umjetničkog značaja.

sajam_antikviteta_varazdin_08042023_1.jpg

Tu je i bogat izbor poštanskih marki, omotnica i žigova. Usto, posjetitelji na Sajam mogu ponijeti i vlastite starine na pregled, procjenu i prodaju, a procjenu obavljaju djelatnici Gradskog muzeja Varaždin.

Iako se očekivalo 20-ak izlagača iz cijele Hrvatske, njihov je broj, zbog nepovoljne vremenske prognoze koja je najavljivala da će kiša padati cijelo jutro, ipak nešto manji.

Sajam je jutros razgledao i varaždinski gradonačenik Neven Bosilj.

- Sajam je pobudio popriličan interes kod građana, došlo je puno ljudi. Tu je i poseban štand na kojem stručnjaci iz Gradskog muzeja Varaždin procjenjuju vrijednost antikviteta pa u redu uvijek čeka po 5-6 ljudi. Vidimo da je sajam pobudio veliki interes pa će to postati tradicionalna manifestacija, i to dva puta godišnje, proljetni i jesenski - istaknuo je Bosilj.

sajam_antikviteta_varazdin_08042023_11.jpg

Otkrio je i što je njemu privuklo pažnju na sajmu.

- Pažnju su mi privukle stare ploče, vinil, ima i zanimljivih starih knjiga, raznih ukrasa... svatko može pronaći nešto za sebe - rekao je gradonačelnik.

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar napomenuo je da riječ o nastavku raznih događanja na placu.

- Nekad se sajam antikviteta održavao jednom mjesečno, a u razgovorima sa sakupljačima antikviteta dogovorili smo se da tu tradiciju ponovno oživimo. Planirali smo to i ranije, no pandemija je sve zajedno odgodila. Kao što vidimo, iako je zbog vremenske prognoze nešto manje izlagača nego što smo planirali, građani su dobro prihvatili ovaj sajam i nadam se da će postati tradicija, tako da ljudi koji dolaze na tržnicu mogu pogledati i antikvitete. Šenoina ulica je odlična lokacija za takav događaj, ima dovoljno mjesta - rekao je Ciglar.

sajam_antikviteta_varazdin_08042023_10.jpg

Najavio je i što je sve Gradska tržnica pripremila za Varaždince.

- Od 1. travnja do 6. svibnja na Varaždinskome placu traje nagradna igra u kojoj se mogu osvojiti čak tri gradska bicikla s košaricama. Zatim, 29. travnja predviđeno je i certificiranje proizvođača koji na Varaždinskom placu prodaju isključivo vlastite proizvode, 6. svibnja slijedi svečano obilježavanje Dana varaždinske tržnice, a nakon toga, 20. svibnja, veliki Varaždinski sejem, 14. po redu sajam zdrave i domaće hrane - napomenuo je Ciglar.