FOTO Što je to otkriveno tijekom radova u podrumu Županijske palače? Foto: Varaždinska županija

FOTO Što je to otkriveno tijekom radova u podrumu Županijske palače?

VV | 14.11.2022. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

Zanimljivi nalazi pronađeni su prilikom radova u podrumu Županijske palače Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu, koji se preuređuje u Centar za posjetitelje u sklopu projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Županija je u projektu vodeći partner, a Turistička zajednica Varaždinske županije, Grad Csurgó (Čurgo) i Sveučilište Pannonia, Nagykanizsa kampus u Mađarskoj, kao projektni partneri.

U podrumu se trenutno izvode građevinski radovi, a ono što su pronašli izvođači i arheolozi bilo je iznenađenje, rekao je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović na konferenciji za novinare. 

- Otkriven je dodatni bunar, kao i nove ogromne prostorije koje prate ulaz u palaču i prolaz ispod stepenica. Ugodno smo iznenađeni pronalaskom tih prostorija i radimo na koordinaciji s ciljem da ih stavimo u funkciju onakvog Centra za posjetitelje kako smo u startu zamislili, ali s novom funkcionalnošću i s novom vrijednošću – rekao je Jakopović.

gdaa.jpg

Vanjska suradnica Gradskog muzeja Varaždin Marina Šimek, arheologinja u mirovini, istaknula je da istraživanja nisu dovršena, ali najinteresantnije što su pronašli jesu temelji.

- Uglavnom se radi o kamenoj građi, a riječ je o temeljima starije zgrade koja se nalazila na ovom mjestu. To je bila zgrada generalata koja je otprilike na ovom mjestu postojala od 16. stoljeća. Taj kameni i masivni temelji u neprekinutoj dužini od nekih 13 metara govore nam i o veličini te stare zgrade generalata - rekla je Šimek.

Pronađena je i velika količina pokretne arheološke građe.

- Radi se o fragmentima keramike, keramičkog posuđa. Pronađeni su i dijelovi prozorskog stakla te velika količina životinjskih kostiju koje su odbačene kao otpad, a riječ je o ostacima hrane nekadašnjih žitelja ovog dijela grada. Pronađena je i zanimljiva količinu pećnjaka, odnosno dijelova kaljevih peći, tzv. kahli koje su nekada ovdje bile u upotrebi, od najjednostavnijih, najjeftinijih, do onih luksuznih i lijepih. Osim temelja, čini se da nam najstariji nalazi potječu iz otprilike polovice 15. stoljeća – pojasnila je Šimek.

gdsareaa.jpg

Prostorije koje su otkrivene tijekom radova, prema riječima Šimek, predstavljaju najstariji dio Županijske palače.

- Posebno je interesantna jedna uska prostorija koja ima određeni pad i više sliči nekom prolazu. Njena funkcija je zasad nepoznata, ne možemo odrediti njenu namjenu, ali ostavlja nam mogućnost da je dokumentiramo, pamtimo i ne zaboravimo – zaključila je Šimek.

Podsjetimo da je ukupna vrijednost projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 1.245.215,36 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. U sklopu njega bit će uspostavljena dva centra za posjetitelje, jedan u Varaždinskoj županiji, a drugi u gradu Csurgó u Mađarskoj.

Vrijednost uređenja varaždinskog centra za posjetitelje koji će biti moderno opremljen je procijenjena na oko 6,3 milijuna kuna, od toga se na ugovorene građevinske radove odnosi 4,3 milijuna kuna. Europska unija projekt sufinancira s 85 posto, dok će ostatak do zatvaranja financijske konstrukcije osigurati Varaždinska županija. Upravljačko tijelo Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska (Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine) odlučilo je da će ovaj EU projekt dobiti dodatno sufinanciranje iz Programa, s raspoloživim iznosom od 1.921.756,65 kuna (255.060,94 EUR) bespovratnih sredstava koji će se raspodijeliti na partnere. Varaždinskoj županiji se dodatno povećava proračun projekta za iznos od  1 milijun kuna (133.772,41 EUR).

Galerija slika